Zrenjanin- Povodom dolaska predstavnika mađarskih gradova u Zrenjanin u sredu, 29. avgusta u sali Gradskog veća, organizovan je sastanak političko-privredne delegacije Srbije i Mađarske kome su, pored gostiju iz Mađarske, prisustvovali predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima i predstavnici zrenjaninskih poslodavaca.

 

Ištvan Pastor je ocenio da je reč o značajnom susretu, posebno jer se održava u sklopu renomirane manifestacije kao što su to Dani piva i ujedno zahvalio gradonačelniku Janjiću što je nastavio sa započetom tradicijom, a to je stvaranje situacije i mogućnosti da se razgovara o privrednoj saradnji.

– Mislim da je notorna činjenica da su odnosi između Srbije i Mađarske, odnosno Srba i Mađara na istorijsko najvišem nivou od pamtiveka. Mislim da je politika učinila sve što je bilo moguće da se ti odnosi upotpunosti uravnoteže i tu situaciju sada treba iskoristiti kako bi se privredna saradnja našla na iastom tom nivou kao što je politička saradnja. U tom smislu mislim da nema udarca čarobnim štapićem, treba raditi godinama, permanentno, tako doživljavam i današnju mogućnost, s jedne strane ovo je susret predstavnika zainteresovanih firmi, a s druge, značajna je i institucionalna podrška ovom poduhvatu kroz stvaranje mešovite privredne komore, ili mešovite komore Mađarske, odnosno Srbije ili Vojvodine i o tome ćemo danas razgovarati – rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da naš grad ima odličnu saradnju sa gradovima u Mađarskoj, a sa nekima od njih, podsetio je, imamo i bratske odnose.

 – Pokušavamo da širimo taj krug prijatelja i ovo je danas dobra prilika da se okupimo ovde, u Zrenjaninu, da nam dođu prijatelji i dobra je ovo prilika da nam dođu budući prijatelji sa kojima ćemo i raditi i sarađivati. Pre svega, hteli smo da naše privrednike, iz Zrenjanina, upoznamo sa mađarskim privrednicima kojima su Srbija i ovaj prostor interesantni, a iz takvih razgovora uvek postoji šansa da se rodi i neka poslovna ideja i započne posao, ali i otovre nova radna mesta i zaposle ljudi, što i jeste prioritet lokalne administarcije na čijem sam čelu – kazao je gradonačelnik Janjić.

Nakon sastanka na Trgu slobode otvorena je Privredno-turistička manifestacija „Dan Mađarske“.

 

Izvor:zrenjanin.rs