Investitor fabrike vode grupa Zilio uputila otvoreno pismo građanima Zrenjanina

„Kao što vam je poznato, postoji veliki interes javnosti za investiciju izgradnje Fabrike  za prečišćavanje pitke vode za Grad Zrenjanin. Novinari raznih medija nas redovno kontaktiraju u nameri da dobiju konkretne informacije, što smo do sada izbegavali da  dajemo iz razloga što se najčešće informacije pogrešno shvate, objave, ili prosto zloupotrebe“- navodi se u saopštenju Grupe Zilio.
Podsećamo: Fabriku smo sagradili sopstvenim sredstvima (bez i jednog dinara “javnog” novca)  i  od  komercijalnog  kredita  banke  dok  je  prethodno  ugovorena  fabrika  sa nemačkom firmom Vaser Tehnik trebala da košta građane Zrenjanina 38 miliona evra.

Fabrika je završena u avgustu 2017.godine sa pravosnažnom građevinskom dozvolom,  prošla je tehnički pregled i odobren joj je probni rad. Sa ponosom ističemo da smo u roku od nekoliko sati otklonili gotovo sve glavne uzroke zabrane upotrebe vode, a u  narednih  12  dana  (koliko  smo  testirali  fabriku)  postigli  smo  sve  parametre  iz  Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Analize zavoda za javno zdravlje i laboratorije Anahem smo dali novinarima na uvid što se zaboravlja i zloupotrebljava  od pojedinih medija i opozicionih političara.

Ministarstvo  građevinarstva  (nadležno  za  komunalne  poslove)  dalo  nam  je pisano  mišljenje da MOŽEMO po ugovoru sa JKP ViK Zrenjanin da prečistimo pitku vodu, a Ministarstvo zdravlja (nenadležno za komunalne poslove) odbija da pošalje inspektora tvrdeći da privatno preduzeće ne može da ima bilo kakvog dodira sa pitkom vodom.

Neko od njih je u pravu, neko nije. Ko god da je u pravu, jedno je sigurno: mi kao investitori  ni na koji način nismo krivi a samo mi (i građani koji i dalje kupuju flaširanu vodu ili  piju  zagađenu  iz vodovoda)  trpimo  štetu.  Uložili smo sopstvena sredstva,  plaćali  anuitete prema banci, svakodnevno  trpimo nenadoknadivu štetu.

Naravno, tu je potencijalno oštećena i izuzetno korektna ERSTE banka, koja zaista čini  sve što je moguće da nam poziciju olakša. Od najave hitnog rešavanja ovog problema proteklo je više od 8 meseci.  Ništa što se radilo ili se radi po ovom pitanju ne liči na “hitno rešavanje problema”, naprotiv- navodi se u saopštenju grupe Zilio.

Ne želimo da prodajemo Fabriku, nismo je zato finansirali i gradili. Želim o da  radimo. Građane Zrenjanina fabrika vode nije koštala niti jedan dinar.
Platili smo jemi i poslovna banka u odnosu 40:60.

Fabrika je spremna za rad od avgusta 2017.godine, i ugrađena je oprema proizvedena od naj  poznatijih  svetskih  proizvođača  (  Bajer,  Simens,  Grunfos  itd)
primenjena najsavremenija tehnologija prečiščavanja vode a koja stoji van upotrebe, dok građani i dalje piju neispravnu vodu i to samo zbog nečije nemarnosti i
nezaintere sovanosti da se  problem reši.

Imajući u vidu razmere problema, pristali smo da prodamo fabriku i ispod cene koštanja pod uslovom da bude u dogovorenom  i u vrlo kratkom roku. Svakim danom se troškovi gomilaju a datuma rešenja problema nema na vidiku.

Niti  jedno  obećanje  do  sada  dato  građanima  a  i  nama,  niti  jedan  dogovor  nisu ispoštovani, te smo dovedeni u situaciju da naša prava branimo i ost
varimo pred nadležnim sudovima.

Investitori  će  sigurno  dobiti  sudski  spor  jer  su  sve  obaveze  ispunili,  ali  u  međuvremenu  će  građani  Zrenjanina  još  nekoliko  godina,  na  žalost,  koristiti
neispravnu vodu ili trošiti preko 7 miliona evra na godišnjem nivou za flaširanu vodu- navodi se u saopštenju Grupe Zilio.

Naše (a trebalo bi da bude i vaše) pitanje za nadležne je:kome je to u interesu da ova fabrika ne proradi i da građani ne piju higijenski ispravnu vodu??

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap