Zrenjanin- Zrenjaninski socijalni forum organizuje 7. septembra u 19 sati sastanak građana o ekološkim i zdravstvenim posledicma koje nastaju zbog smrada iz kafilerije. Sastank će biti održan na „Lesnini“ u klubu „Dositej“.
 
Uvodno izlaganje održaće Petar Ilić, bivši gradski inspektor za ekologiju. Poziv za učestvovanje na sastanku upućen je i nadležnim gradskim funkcionerima.
 
Kafilerija u Zrenjaninu  postoji od 1984. godine kada je počela sa radom u okviru RO Fabrika stočne hrane „Begej“, a u sastavu IPK „Servo Mihalj“. Fabrika se bavi preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti.
 
Od 2006. godine zvanično ime fabrike glasi „PREKON“ što je skraćenica od prerada konfiskata. U 2010. godini fabrika prelazi u vlasništvo kompanije „MATIJEVIĆ“ .
 
Na zvaničnom sajtu “Prekona” piše da  je ova fabrika  od “velikog društvenog i ekološkog značaja za ceo region Vojvodine i Srbije.”
 
Nasuprot tome, građni koji žive u delu grada u kome se kafilerija nalazi tvrde da se iz nje prostire nesnosan smard, koji ne samo da zagorčava život građanima već može i da ugorizi njihovo zdravlje.
 
Iako stanvnici južnih delova grada  godinama negoduju nadležni dražvni organi i gradske vlasti do sada nisu ništa uradili da se ovaj problem reši.
 
ZSF saziva sastanak građana kao bi se oni neposredno uključili u rešavavnje ovog ozbiljnog ekološkog problema.