Politika- Opčinjenost stranim investitorima kod nas ima skoro mitske razmere. Kada se spomenu strani investitori uvek se ističu nova radna mesta i investicije a nikada plate. Šta zapravo te investicije nama donose?

Motivi dolaska stranih kompanija nije razvijenje naše domaće privrede. Motor razvoja privrede su uvek domaća preduzeća. Motiv dolaska stranih kompanija treba tražiti u sledećim činjenicama:

·         Srbija je na glasu da je država jeftine radne snage kojoj cenom rada konkurišu samo nekoliko najsiromašnijih zemalje Evrope. Strani investitori nikada neće ponuditi plate koje su iznad proseka. Naprotiv obično će to biti plate koje su bliže zakonskom minimalcu. Imamo recimo slučaj očigledno pogrešne procene pompezno najavljivane kompanije Yazaki u Šapcu, koja posle godinu dana nije uspela da zaposli planirani broj radnika jer je ponudila platu od 25000 dinara. 

·         Nesmemo zaboraviti da je politika države subvencionisanje novih radnih mesta. Za svako novo radno mesto dobijaju se novčane subvencije u iznosu od nekoliko godišnjih plata, plaćene državnim novcem (novcem svakog od nas). Imamo slučaj kompanije Yura u Leskovcu koja je to iskoristila i rešila da preseli deo proizvodnje u Albaniju i zatvori ta nova subvencionisana radna mesta posle 5 godina, a to je ubrzo nakon što su ove subvencije na radna mesta potrošene.

·         NIsu zanemarljivi i uslovi koji se tiču dobijanja zemljišta , nepostojanja ekoloških normi i strogih zahteva zaštite životne sredine koje treba zadovoljiti.

Ako zanemarimo male plate i subvencije upravo ovaj zadnji segment zaštite životne sredine nama Zrenjanincima treba da bude posebno interesantan. 

Najavljeno je da će kineska kompanije za prizvodnju guma Šandong Linglong pored Zrenjanina sagraditi fabriku. Pre nešto vise od godinu dana Ministarstvo životne sredine Narodne Republike Kine odlučilo je da uvede strožije ekološke norme zbog narastajužeg zagađenja vazduha.

Ovim normama su posebno pogođene provincije Činlin, Džidženg i Šandong. Najveći zagađivači su proizvođači plastike i guma. Tamošnji proizvođači guma su zbog poskupljenja proizvodnje rešili da proizvodnju izmeste u države sa manjim ekološkim zahtevima.

Posle godinu dana traganja Šandong Linglong našao je da je baš „Srbija u Evropi najpogodnija za njihovu proizvodnju“. 

-Ovim ekološkim aspektom bi tek trebali ozbiljnije da se pozabavimo. Mi u DJB smo prilično zabrinuti jer vise od 10 godina nismo u stanju da se izborimo sa kafilerijom, a dolazi nam fabrika koja vazduh može da zagašuje mnogo kompleksnije i intenzivnije- rekao je Aleksandar Korovljev Dosta je bilo Zrenjanin.