Dan oslobođenja Zrenjanina u Drugom svetskom ratu, 2. oktobar 1944. godine,  predstavlja i novi početak za naš grad i sve njegove građane, dan kada je antifašistička borba konačno uspela da pobedi ideologiju nacizma i kada je procvat mogao da počne. Pre 72 godine, takođe na današnji dan, naš grad je dobio ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, a ubrzo se toliko razvio da je zapošljavao skoro duplo više ljudi nego danas i da je po izvozu mogao da se meri sa manjim državama.

„No, umesto da ponosno slavimo današnji dan kao dan kada smo konačno osvojili slobodu i da se radujemo budućnosti građenoj na čvrstoj osnovi, mi se danas suočavamo sa onima koji bi da falsifikuju istoriju. To su oni koji poriču vrednosti, važnost i domet antifašističke borbe, oni koji istorijske činjenice tumače kako im je volja. Predložio bih istaknutim članovima udruženja Petrovgrad koji su pustili u etar sramotno saopštenje da za početak obnove gradivo koje su učili u osnovnoj i srednjoj školi. Tada bi možda i znali da se, recimo, odred koji pominju zapravo zvao Petrovgradsko-stajićevski odred, a da je ime dobio po gradu, a ne po kralju,“ poručio je Goran Kaurić, presednik odborničke grupe zrenjaninskih demokrata.

U isto vreme, to su oni koji su se tokom poslednjih godina odlično „snašli“ i obezbedili i užu i širu rodbinu, pa danas ne moraju da brinu o egzistenciji, već imaju i vremena i sredstava da menjaju istoriju.

Alisa Kockar, odbornica demokrata, prokomentarisala je i sama ovaj potez: „Oduvek su mi bili zanimljivi dobrotvori tuđim novcem, ti davaoci tuđe krvi. Koliko će te njihove igre da nas koštaju? Imamo li novca? Ako imamo, zašto ga onda ne koristimo za rešavanje vitalnih problema građana? Hoćemo li imati pijaću vodu ako promenimo ime grada? Hoće li zagađenje životne sredine u Lukićevu prestati? Hoće li mladi imati čemu da se vrate nakon studija ili će im jedina opcija ovde biti rad na traci u tri smene? Hajde da rešavamo probleme koji su najvažniji, da ne zaboravimo svoju antifašističku prošlost, pa da onda tek raspravljamo da li smo se kraljevskoj porodici već dovoljno odužili Ulicom Kralja Aleksandra I Karađorđevića i spomenikom kralju Petru.“

ŽIVEO SLOBODAN ZRENjANIN!