U petak, 1. novembra, pred punim prostorijama stranke Pokreta obnove Kraljevine Srbije organizovano je predavanje i promocija knjige“Kulturno pamćenje Tršćanskih srba“, čije autor je potpredsednik Gradskog odbora Dr Mila Mihajlović.
Ljubomir Stanisavljev predsednik GrO se zahvalio Mili Mihajlović na izdvojenom vremenu i na sjajnoj knjizi kojom pokušava da ukaže na značajnu ulogu dijaspore u očuvanju nacionalnog identiteta i kulture naše zemlje, ali i na važnost očuvanja te dijaspore, najavio je još jednu veliku tribinu.
Knjiga „Kulturno pamćenje Tršćanskih srba“ je naučna studia koja definiše nacionalnu kulturu u dijaspori i kulturno pamćenje srba van granica naše zemlje i koja na trovekovnom životu i integraciji i asimilaciji Tršćanskih srba analizira problematiku asimilacije koje je jedan od najvećih globalnih problema jer sputava nacionalni identitet jedne zajednice izvan države matice.
Autor knjige dr Mila Mihajlović istakla je da još jedna Srbija živi van granica naše zemlje i da je glavno pitanje koje se postavlja kako očuvati te ljude kako sačuvati kulturu i kako upravljati tim ogromnim blagom koje se nalazi van Srbije.
Dr Mila Mihajlović autor je 8 naučnih knjiga od kojih su neke prevedene i na strane jezike. Dobitnik je nagrade grada Zrenjanina za 2012. godinu. Dobitnik je specijalne nagrade žirija Italijanske književne nagrade 2014. Nosilac je Zlatne značke kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2017. godinu. A za knjigu Kulturno pamćenje Tršćanskih srba dobitnik je povelje Rastko Petrovic za najbolje prozno delo 2017. godine.