U opštini Sečanj danas su svečano uručeni ugovori o dodeli pomoći za kupovinu 21 paketa građevinskog materijala za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Sečanj, u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stabmenog programa u Republici Srbiji (RSP).

 

Ugovore korisnicima  uručili  su predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije, UHNCR-a kao i predstavnik Jedinice za upravnjanje  projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd (JUP).

Predsednik opštine Sečanj Pedrag Rađenović se zahvalio donatorima koji su omogućili da 21 porodica dobije trajno stambeno zbrinjavanje.

-Danas smo uručili ugovore o dodeli pomoći za kupovinu paketa građevinskog materijala za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim ćemo rešiti njihovo  trajno stambeno zbrinjavanje u našoj opštini. Svakako time nećemo rešiti sve probleme sa kojima se ti ljudi, otrgnuti od njihovog zavičaja, hteli ili nehteli, našli u našoj sredini. Nadam se da će i ostalih osam domaćinstava koja su se prijavila po programu Regionalnog zbrinjavanja, a našla su se ispod crte, u dogledno vreme biti zbrinuta- rekao je Rađenović i naglasio da je uz ovaj program u toku i realizacija otkupa seoskih domaćinstava i da je do sada otkupljeno 15 seoskih domaćinstava, a da će u toku prve polovine naredne godine biti otkupljeno  još pet i da je postupak dodele u toku.

-Donatori su za ova dva projekta izdvojili ukupno 400.000 evra, 180.000 za pomoć u građevinskom materijalu i 220.000 evra za otkup seoskih domaćinstava sa okućnicom -istakao je predsednik opštine Sečanj.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja  je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj  da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Finansijska sredstva u iznosu od 180.000 hiljada evra za kupovinu 21  paketa grđevinskog materijala  obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog  programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Potprojekat 4 RSP vredan je ukupno 18.7 miliona evra, od toga 16.7 miliona evra udeo  RSP fonda, dok je 2 miliona  evra nacionalna kontribucija. Predviđeno je da se dodeli ukupno 1.233 stambena rešenja i to 30 montažnih kuća, 261 stambenih jedinica, 562 paketa građevinkog materijala i 329 seoskih kuća u opštinama Srbije.