Povodom završetka jednog od  najvažnijih projekata Ruske humanitarne misije „Srpsko-ruska mobilna klinika“ u Srednjebanatskom okrugu, održana je konferencija za medije u Domu zdravlja u Sečnju.

Projekat Srpsko-ruska mobilna klinika sprovodena je u saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom, Srednjebanatskog upravnog okruga i opština Žitište, Nova Crnja i Sečanj.

Srpsko-ruska lekarska ekipa, predvođena dr. Viktorom Belinskim, za dvanaest dana trajanja projekta u opštinama Žitište i Nova Crnja pregledala je preko 600 pacijenata, u ukupno 28 naselja Srednjebanatskog okruga.

Direktorka Doma zdravlja  u Sečnju Jasmina Šešlija  istakla je veliki značaj projekta za stanovnike ovog regiona, a posebno za najstariju populaciju ovog kraja, koja živi daleko od medicinskih ustanova  i nema zdravstvenu zaštitu.

-Zahvaljujući ovom  projektu socijalno ugroženo stanovništvo moglo  je obaviti besplatne preventivne preglede i dobiti kvalitetnu medicinsku pomoć- rekla je dr. Šešlija i zahvalila se Ruskom i Srpskom timu na realizivanom projektu.

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović je izrazio veliku zahvalnost svima koji su doprineli realizaciji ovog projekta.

-Srpsko-ruska mobilna klinika doprinela je da stanovništvo  dobije kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u svih 28 naseljenih mesta Srednjobanatskog okruga-rekao je Rađenović i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i naredne godine.

Načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević  je izrazila zadovoljstvo što je ostvarena  saradnja sa Ruskom humanitarnom  misijom na Balkanu i   zahvalila se Branimiru Nešiću  izvršnom direktoru predstavništva za Srbiju što je inicirao realizaciju  ovih aktivnosti u Srednjebanatskom upravnom okrugu.

-U projektu Srpsko-ruska mobilna klinika učestvovale  su tri lokalne samouprave sa teritorije Srednjeg Banata: Žitište, Sečanj i  Nova Crnja. Pregledano je duplo više građana nego što je planiramo. Nadam se da  ćemo  dalje sarađivati i da ćemo  proširiti saradnju i na ostale lokalne samouprave, ali ne  samo iz oblasti zdravstva, obzirom da je memorandum koji je potpisan ukazuje na  saradnju pri realizaciji humanitarnih-dobrotvornih  programa iz oblasti zdravstva i obrazovanja- rekla je Snežana Vučurević.

Načelnica se posebno zahvalila dr.Voktoru Belinskom koji je iz Moskve  došao u mali Srednji Banat i tokom 12 dana nesebično  delio svoje znanje i iskustvo  kako sa  medicinskim radnicima, tako i sa građanima.

 

 

-Tokom projekta Srpsko-ruska mobilna klinika pregledano je mnogo građana i nadam se da smo time uspeli da popravimo zdravstveno stanje stanovnika Srbije- rekao je dr. Viktor Belinski i istako da ovo nije  poslednji projekat koji će sprovoditi Ruska humanitarna misija i  svim građanima Srbije poželeo dobro zdravlje.

 

 

Branimir Nešić  izvršni direktor predstavništva za Srbiju sumirao je rezultate projekta i istakao da je  tokom dvanaest dana urađen izuzetan posao, jer je pregledano duplo više građana od planirano i da je time projekat uspešno završen.