Zrenjanin- Povodom aktuelne situacije u vezi snežnih padavina i formiranja visokog snežnog pokrivača u Zrenjaninu i drugim opštinama i naseljenim mestima u Srednjobanatskom upravnom okrugu, u sedištu Okruga  u ponedeljak, 17. decembra 2018. godine, u 19.00 časova, održana vanredna sednica Saveta Srednjobanatskog upravnog okuga kojom je predsedavala načelnica Snežana Vučurević.

Sednici su prisustvovali članovi Saveta: gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednici opština Sečanj Predrag Rađenović i Žitišta Mitar Vučurević, predstavnik Policijske uprave – Saobraćajne policije Zrenjanin Nikica Horvat i komandant Vatrogasno spasilačkog bataljona u Zrenjaninu Branislav Milosavljević.

Prema izveštajima i podacima iznetim na sednici Saveta konstatovano je da su sve nadležne zimske službe na području Okruga bile u pripravnosti i da su blagovremeno delovale sa svom raspoloživom mehanizacijom i ljudstvom tako da su svi glavni putni pravci ubrzo bili prohodni i u funkciji. Međutim, zbog velikih količina snega na putevima saobraćaj je usporen, ali većih zastoja skoro da nije bilo kao ni većih saobraćajnih nezgoda.

„Mehanizacija je neprestano na terenu i čiste se putevi drugog i trećeg reda, a  u ponedeljak, 17. decembra, se krenulo i sa čišćenjem i uklanjanjem snega sa parkinga i autobuskih stajališta. Problemi koji su se u pojedim delovima Zrenjanina i još nekim naseljenim mestima javili zbog oštećenih strujnih kablova i nestanka struje, sanirani su. Takođe je bilo više intervencija nadležnih službi zbog velikog broja polomljenih grana zbog količine i težine snega i opasnosti po bezbednost građana“, ističe Stručna služba SBUO.

„S obzirom da se najavljuju nove snežne padavine i da će se zbog niskih temperatura snežni pokrivač duže zadržati, građani i vozači se upozoravaju na pojačani oprez zbog klizavih kolovoza i slabe vidljivosti na putevima, a u gradu zbog obrušavanja snega sa krovova i lomljenja i pada drveća i grana.  Lokalne samouprave u Srednjobanatskom upravnom okrugu su u pripravnosti, prate situaciju na svojoj teritoriji, raspolažu potrebnom mehanizacijom i ljudstvom i imaju obezbeđene dovoljne količine rizle i soli za posipanje puteva za naredni period odn. za vreme trajanja zimske sezone“, navodi se u saopštenju Stručne službe SBUO.