Sečanj- Nakon više od sedam decenija od kolonizacije nakon Drugog svetskog rata u Sečnju je prvi put održano pravo tradicionalno Hercegovačko sijelo. Veče je počelo projekcijom filma „Hercegovci put Banata“, autorke Jelene Milićević, koji je premijerno prikazan u Domu kulture. Film je potkrepljen istorijskim činjenicama koje je više godina unazad prikupljao istoričar Pavle Orbović iz Novog Sada. Pored svedočenja ljudi u filmu prikazani su tradicija i običaji koji su stigli iz Hercegovine. Ceo program upotpunio je i nastup sečanjske pevačke grupe koja je pevala zavičajne pesme.

 

Nakon programa u Domu kulture, u Hotelu „Crveni cvet“, nastavilo se sa velikim hercegovačkim sijelom. Opet sve u duhu tradicije. Na ulazu doček hercegovaca u nošnjama, sa pogačom, soli i rakijom, a na trpezi nikada zaboravljena jela. Sir iz mješine, podrobac, krompir, pršuta , pite i hercegovački uštipci bili su samo predjelo. Nakon toga večera je zvanično počela iznošenjen cicvare, i to simbolično, grupa u nošnji na oduševljenje gostiju, pokazala je kakvi su Hercegovci domaćini. A onda jagnjetina, jaretina, pa redom….

Večeru je pratila dobra muzika i zabava Hercegovaca iz Gajdobre koju predvodi Bogoljub Bošković sa svojim Bole bendom. Pevalo se isključivo staro i poznato, a opet zavičajno.

 

Izvor: Slobodna Hercegovina
Fotografije: Spaso Mladenovski