Zrenjanin- Za učešće na 11. Bogojavljenskom plivanju za Časni krst do danas je stiglo preko  50 prijava, tako da organizatori očekuju najveći broj učesnika do sada.  U organizaciji Grada Zrenjanina, Kulturnog centra i Crkvene opštine Zrenjanina u subotu, 19. januara na Jezeru kod Kulturnog centra biće održano jedanaesto, tradicionalno, plivanje za Časni krst. Sve učesnike pre plivanja pregledaće lekari zrenjaninske bolnice “Sveti Jovan”, a kum ovogodišnjeg plivanja je Simo Salapura. Rok za prijavljivanje učesnika ističe sutra, a svi zainteresovani to još uvek mogu učiniti pozivom na broj telefona 064-811-6471.
Tim povodom danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare na kojoj su govorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu, član Organizacionog odbora Vladimir Petrović, kao i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.  
Jerej Veselin Vlaški posebno je istakao značaj Bogojavljenskog plivanja kao duhovnog čina, a ne takmičarskog karaktera.
“Pliva se na stazi dugoj 33 metra, koja simbolizuje godine Isusa Hrista, a sam čin oko plivanja mi u crkvi počinjemo svetom liturgijom, u 9.30 časova, nakon toga izlazimo ispred hramova i osvećujemo bogojavljenske vode i onda u litiji krećemo ka gradskom jezeru, gde će u podne biti održano plivanje za Časni krst. Plivanje nema takmičarski karakter, to želim da naglasim, i svi oni koji plivaju tog dana su pobednici. Onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta ima tu čast samo da ponese krst u svoj dom i da ga nakon godinu dana vrati, da bi se za njega ponovo plivalo. Dakle, svi oni koji uđu u vodu na Bogojavljenje i zaplivaju, dobijaju božji blagoslov, jer toga dana su sve vode osveštane”, rekao je jerej Vlaški.
Simo Salapura podsetio je na dugu tradiciju Bogojavljenskog plivanja u našem gradu, koja datira još iz druge polovine 19. veka.
– Ona je prekinuta 1942. godine, i nažalost, sve do 2009. godine nije se plivalo za Časni krst. Sada se pliva jedanaesti put i sudeći prema najavama ovogodišnje plivanje će biti najmasovnije, jer se prijavilo više od pedeset plivača. Što se tiče svih aspekata organizacije ovog događaja, potrudili smo se da, kao i svih godina unazad, sve bude na maksimalnom nivou, posebno kada je u pitanju bezbednost učesnika – naveo je Salapura.
Vladimir Petrović rekao je da pripreme za manifestaciju teku po planu i da se posebno vodi računa o bezbednosti. Kako je naveo, u uređenju jezera i uklanjanju leda učestvuju zaposleni u ustanovi “Rezervati prirode” i profesionalni ronioci, a biće prisutne i sve stručne gradske službe, neophodne za jedan ovakav događaj koji svake godine okuplja i po nekoliko hiljada gledalaca.
Direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković rekao je da je među prijavljenim učesnicima jedna žena, da će verovatno plivati još jedna ili dve, kao i da će među plivačima i ovoga puta biti onih koji nisu iz Zrenjanina.
“Imamo prijavljenih iz Novog Sada, Titela, Temerina, tako da se stiče utisak da je naša manifestacija poprimila neki regionalni karakter. Mi smo spremni da ugostimo sve te plivače, i pre i posle plivanja, preduzeli smo sve mere u cilju maksimalne bezbednosti i mislim da ćemo prevazići prošlogodišnju manifestaciju koja je bila najmasovnija do sada”, naveo je Marinković.
Jubilarni, deseti put, plivaće se i u Kleku, na “Šlajzu” na Begeju, a ta manifestacija počinje u subotu, u 14 časova.

Devetnaestog januara po julijanskom kalendaru slavi se jedan od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljanje. Bogojavljanje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan gde ga je Sv. Jovan – krstio. Kršenje je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu. Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi a događaj se zove Bogojavljanje. Bogojavljanje se obeležava širom Srbije a kao deo manifestacije, obeležavanja hrišćanskog praznika, je plivanje za časni krst.