Humanitarna akcija “Korakom do kuće od srca” za porodicu Dudaš iz Zrenjanina

Zrenjanin- Humanitarno trčanje pod nazivom “KORAKOM DO KUĆE OD SRCA” za šestočlanu porodicu Dudaš iz Zrenjanina biće održano u nedelju, 24. februara 2019. godine. Cilj ove akcije je kupovina kuće porodici Dudaš i trajno rešavanje njihovog stanbenog pitanja.

Tim povodom danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare na kojoj su govorili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila, oraganizatori akcije Saša Nikolić, Nenad Škundrić, Borislav Đogo i programski direktor Kulturnog centra Vlada Đurić.

„Humanitarno trčanje započeće 24. februara u 7 časova ispred Hrama sv. Save na Vračaru u Beogradu, a predviđeno vreme dolaska u Zrenjanin, ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila je oko 16 časova. Trčaće se oko 82km“, rekao je Nenad Škundrić.

“Svi koji žele da trče su dobrodošli da se pridruže. U toku trčanja učesnike će pratiti par kola kako bi oni koji ne mogu trčati sve, imali pauzu pa nastavili dalje. Sve funkcioniše po principu “otkupi kilometar”. Dakle, svako će moći da otkupi određeni kilometar trke simboličnom uplatom od 1200 dinara”, rekao je Saša Nikolić.

„U tu svrhu organizovali su manifestaciju koja ima i sportski aspekt, jer je u pitanju trčanje na jednoj ozbiljnoj deonici ultramaratona, od Beograda do Zrenjanina, s ciljem da se skrene pažnja i da se prikupe sredstva neophodna za pomoć porodici Dudaš“, rekao je Simo Salapura i pozvao sve sugrađane i privrednike da svojim, makar i skromnim prilozima, doprinesu uspehu ove akcije.

Jerej Veselin Vlaški rekao je da je hram podržao akciju i da se vodi za rečima počivšeg patrijarha Pavla da treba samo da budemo ljudi, da se držimo toga i sledimo taj korak kada nekome treba pomoći, nebitno od toga kojoj veroispovesti pripada. Istakao je da će maratonci, trkači, biti dočekani ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila, gde će se okrepiti i potom zajedno otići do Kulturnog centra Zrenjanina, na prigodnu akademiju koja počinje u 18 časova.

– Kulturni centar naravno, po prirodi svoga postojanja, je otvoren za ovakve manifestacije i mi smo se uključili u organizaciju, baš kao što učestvujemo i u drugim događajima koji imaju humanitarni karakter, a dešavaju se u našem gradu. Brzo smo se dogovorili i naša sala će biti dostupna za taj termin u nedelju – rekao je pomoćnik direktora Kulturnog centra Zrenjanina Vladimir Đurić.

Organizatori trčanja su Saša Nikolić iz Aleksandrova, Nenad Škundrić, Boris Knez Knežević, Ivan Radosavljević iz Zrenjanina i Mario Barlakov iz Ečke. Svojim učešćem akciju će podržati i ultramaratonci Srbije uz podršku hrama Svetog Arhangela Mihaila i Kulturnog centra Zrenjanina.

Svi koji žele da doprinesu ovoj akciji moći će da to učine na samoj Duhovnoj akademiji u nedelju, ali i da ubace priloge u kutiju za prikupljanje humanitarne pomoći, a sva sredstva biće usmerena na kupovinu kuće porodici Dudaš. Kutije za prikupljanje humanitarne pomoći već su postavljene na izlazu iz Rimokatoličke crkve u Mužlji, a druga kutija je postavljena je u crkvenoj prodavnici hrama Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva) u Zrenjaninu.

Broj tekućeg računa za pomoć otvoren kod Vojvodjanske banke: 355000320069476944, svrha uplate: Korakom do kuće od srca. Primalac: Đurika Dudaš, Munkači Mihalja 8. 23206 Mužlja, Zrenjanin.

“Sva sredstva će biti iskorišćena za kupovinu kuće porodici Dudaš. Porodica Dudaš trenutno živi u podstanarskoj kući u naselju “Mužlja” u Zrenjaninu i ima rok da se iseli do početka marta ove godine pošto njihovi stanodavci prodaju kuću. Imaju četvoro dece od kojih drugo nastarije dete, 19- godišnji David ima neku vrstu cerebralne paralize koju prate jaki epileptični napadi  i nepokretan je. Kada se dese ti napadi David mora biti u vrlo kratkom vremenskom roku hospitalizovan. Zato se sada već traži kuća u blizini bolnice. Davidu je potrebna 24- časovna nega i troškovi za brigu o njemu (pelene za odrasle, lekovi, kreme, itd..) koji iznose oko 100 eura mesečno. Roditelji primaju tuđu negu i pomoć za njega u iznosu od 28.000 dinara što svakako ne može pokriti sve troškove brige o Davidu i ostale troškove života. Otac Đurika je zaposlen u fabrici obuće “STIL” u Zrenjaninu i njegova primanja takođe nisu dovoljna za normalan život ove porodice. Đurika takođe ima psihičkih problema usled ove teške situacije u kojoj se porodica nalazi, lečen je na psihijatriji i često odsustvuje sa posla kako bi brinuo o Davidu. Ostalo dvoje sjajne dece su učenici osnovne škole. Prvu akciji pomoći ovoj porodici je sproveo čuveni humanitarac Mile Jurković iz Beočina, poznatiji kao stolar Mile, dodelom kolica za Davida. Pozivaju se svi građani Srbije, pravna lica, preduzeća, lokalna samouprava grada Zrenjanina i svi mediji da uzmu učešće u akciji pomoći ovoj porodici kako bi im trajno rešili stanbeno pitanje. Ako svako od nas učini malo, porodici Dudaš će to značiti puno”, naveli su organizatori humanitarne akcije “KORAKOM DO KUĆE OD SRCA”.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap