Šesti po redu Festival kobasice i domaće rakije okupio je rekordan broj posetilaca. Miris pečenih, suvih i svežih kobasica širio se danas Belim Blatom nadomak Zrenjanina. Ljubitelji tradicionalnih domaćih jela imali su priliku da degustiraju i kupe kobasice, domaću slaninu, čvarke, rakiju, vino, kao i domaće kolače.

Organizatori i domaćini manifestacije dočekali su  takmičare i goste sa domaćom rakijom i tradicionalnim doručkom – pečenom džigericom, slaninom, kiselim kupusom i pekarskim hlebom.

 

Ove godine takmičio se maksimalan broj ekipa, čak 46, koje su imale zadatak da od dobijenih namirnica pripreme što bolju kobasicu. Ekipe su predale žiriju 30cm pečene i 30cm sveže kobacice, Bora Šoškalman vitez Mađarske kuhinje i Radovan Subin predsednik kuvara amatera Vojvodine i Srbije imali su težak zadatak  da  kao članovi žirija ocene ukus, izgled pečene kobasice i dekoracije posluženja.

„Čast i privilegija mi je da već nekoliko godina budem u žiriju ove tradicionalne manifestacije. Takmičari su napredovali, poslušali su neke od mojih saveta, vidi se da su uložili veliki trud i za mene su svi pobednici. Nadam se da ću i dogodine biti član žirija i deo ove lepe manifestacije“, rekao je Radovan Subin predsednik kuvara amatera Vojvodine i Srbije.

U okviru manifestacije i ove godine je održano takmičenje za najbolju rakiju, a pristiglo je  170 uzoraka od  deset vrsta rakije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Organizatori šeste po redu Festivala kobasice i domaće rakije  su Udruženje amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Mesna zajednica Belo Blato, uz podršku Grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina, IP Media 023 i Kulturnog centra Zrenjanin.