Politika- Organizacioni odbor protesta 1 od 5 miliona u Zrenjaninu najoštrije osuđuje hapšenje Zrenjaninaca Miljana Čičića i Milana Pernata, kao i svih drugih privedenih, i zahteva da se svi puste na slobodu u najkraćem mogućem roku.

„Dvojac koji je aktivno učestvovao u organizaciji protesta od samog početka skretao je pažnju na aktuelne društvene teme svojim performansima, pa se tako i u subotu osvrnuo na uništavanje prirode i kulturnog nasleđa u Beogradu – seču drva na Kalemegdanu, noseći sa sobom i deblo. Mirno su protestovali, nikoga nisu ugrozili i nikome nisu pretili, ali su ipak pretrpeli dovoljno jake povrede da bi u toku večeri bili i u urgentnom centru. Da to režimu nije bilo dovoljno, pokazalo se već sledećeg jutra, kada su privedeni zbog sumnje da su u subotu uneli motornu testeru u zgradu RTS-a i mahali njom pred zaposlenima u ovoj medijskoj kući, od kada nemamo nikakve informacije o njima“, navodi se u saopštenju organizacionog tima protesta.

„U državi gde je suđenje u razumnom roku misaona imenica, gde ministar iz sata u sat ponavlja neistine o nasilju na protestima koji su potpuno mirni, gde takozvani javni servis pušta snimak privatne televizije sa konferencije umesto da snima dešavanja u sopstvenim prostorijama… Mi se suočavamo sa situacijom da učesnike mirnih protesta hapse i osuđuju po kratkom postupku. Za to vreme oni što ruše u Savamali, i što seksualno uznemiravaju zaposlene, učestvuju u saobraćajnim nezgodama sa smrtnim ishodom… ostaju na funkcijama, a optužnica nema ni na vidiku. Pravda mora biti zadovoljena i svi učesnici protesta pušteni na slobodu,“ zaključuju predstavnici organizacionog tima protesta 1 od 5 miliona u Zrenjaninu.