Zrenjanin- Sredinom decembra 2018 godine, u Jevrejskoj ulici broj 3 u Zrenjaninu, otvorena je kancelarija Zajednice Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa ciljem da se ostvare prava prognanih i izgnanih lica sa područja bivše SFRJ.

Darko Vujčin koordinator Zajednice Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Zrenjaninu sumirao je rezultate rada od početka rada ove kancelarije.

„Posle otvaranja kancelarije Zajednice Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u Jevrejskoj ulici broj 3, svakodnevno radimo na terenu i u kontaktu smo sa građanima u Zrenjaninu. U našem svakodnevom kontaktu sa građanima, pokušamo da pomognemo i rešimo njihove porodične probleme, kojih je nažalost iz dana u dan sve više. Svakog dana nam pristupaju novi članovi, međutim ove nedelja su nam se pridružili i ugledni zrenjaninski advokati, pa smo sada u mogućnosti da pomognemo svim našim članovima, kao i svim zainteresovanim građanima sa besplatnim pravnim i drugim savetima“, rekao je Darko Vujčin koordinator Zajednice Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Zrenjaninu.

„Ovom prilikom, pre svega želimo da istaknemo da smo izuzetno zadovoljni činjenicom, da je počela izgradnja stambenog objekta sa 40 stanova, u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu, za potrebe zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica. Izgradnjom ovih stambenih objekata ipak se vidi svetlo na kraju tunela, što se tiče statusa mnogih naših sunarodnika, koji su u ratnom vihoru ostali bez svoje imovine. Ovom prilikom, 40 porodica će dobiti krov nad glavom i rešiti svoje stambene, ali jednim delom i egzistencijalne probleme. Zajednica Srba podržava svaku odluku komesarijata za izbegla i raseljena lica, da krene sa izgradnjom stanova što je svakako i naše programsko načelo, da se pomogne raseljenim licima širom Srbije. Nadamo se da će Zrenjanin biti samo primer i da će se i ostali gradovi u Srbiji probuditi i krenuti u rešavanje problema izgnanih lica, sa područja bivše Jugoslavije. Dalje bi poručili, da sem tog koraka potrebno je da izbegla lica izjednače svoj status u državi, kao i da budu izjednačeni sa svim stanovnicima u Srbiji, da ih se vlast ne seti samo prilikom izlaska na biračko mesto, da bi ponovo posle toga bili zaboravljeni. Zbog svih tih dešavanja je i osnovana Zajednica Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da bude spona koja će rešavati probleme građana i stoga Vas još jednom pozivamo da nam se pridružite i dođete u prostorije Zajednice, da se prebrojimo, evidentiramo, aktiviramo i da pokažemo da u periodu koji je pred nama ništa više neće biti isto, jer ne želimo da o našoj sudbini odlučiju drugi, već želimo da našu sudbinu uzmemo u svoje ruke. Naša očekivanja su opravdana, jer nas ima 1.300.000. odnosno 64% od ukupnog broja građana Vojvodine, zato što u 40 opština i gradova u Vojvodini mi činimo apsolutnu većinu. Ujedno vas podsećamo, da je prošlo već 15 godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji i da od tog 17. marta 2004. godine nijedan zločinac nije priveden licu pravde. Pozivamo i našu braću sa Kosova i Metohije koji su raseljeni i izgnani, da nam se priključe“, istakao je Darko Vujčin i poručio:“ Udruženi možemo sve!“