FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

Zrenjanin- Filmski festival „Slobodna zona“ od 17. aprila gostuje u Kulturnom centru Zrenjanina. Filmovi se prikazuju svake srede i četvrtka u Maloj sali Kulturnog centra od 20 časova, u toku druge dve nedelje aprila i u toku maja. Zrenjaninska publika će imati priliku da pogleda sedam filmovskih ostvarenja i od toga pet igranih i dva dokumentarna filma.

Sedam najboljih filmova sa 14. festivalskog programa, filmskog festivala „Slobodna zona“ koji je održan od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu,  filmovi po izboru publike i selektora festivala, kreću na svoju turenju po gradovima Srbije. U Kulturnom centru Zrenjanina filmovi se prikazuju od sredine aprila do kraja maja svake srede i četvrtka u Maloj sali  od 20 časova a ulaz na njihove  projekcije je besplatan.

 


Predvodnik ovogodišnjeg izbora je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu – „Leto“ (prikazuje se 17. i 18. aprila) , koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.

Zatim sledi švedski dokumentarac „Bergman: godina života“ (prikazuje se 24. i 25. aprila) o godini kada je Imngmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada.

Još jedan svetski hit koji Turneja Slobodne Zone donosi na svoj repertoar i koji filmska kritika naziva i novom Kazablankom, je film „Tranzit“ (na programu je 1. i 2. maja) najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronadje njegovu ženu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Kapetan“ (na programu je 8. i 9. maja) o  mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima rata preuzima identitet nacističkog oficira i postaje monstruozni zločinac

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film  „Srbenka“ (15. i 16. maj) Nebojše Slijepčevića, koji je osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Ističe se i igrani film „Tri lica“ (22. i 23. maj) Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle je igrani film „Najbolji ortaci“ (na programu je 29. i 30. maja)  o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.

 O FILMOVIMA:


 SREDA, 17. I ČETVRTAK, 18. APRIL

„Leto“ (igrani film), r. Kirill Serebrennikov / Rusija, Francuska, 2018, 126′

U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80ih dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.
Film je premijerno prikazan ove godine na filmskom festivalu u Kanu, bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor. Snimanje filma LETO priveli su kraju njegovi saradnici na osnovu snimajućih proba i rediteljevih beleški.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=leto-igr

SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. APRIL

„Bergman – godina života“  (dokumentarni film), r. Jane Magnusson / Švedska, 2018, 117′

U periodu od šest godina, sredinom 20. veka, dešava se nešto neverovatno. Visoki, mršavi Šveđanin, na pragu četrdesete, ulazi u kreativni period bez presedana. Između 1957. i 1963. godine on režira neke od najznačajnijih klasika u istoriji filma, producira veliki broj pozorišnih produkcija za scenu i radio, i pored toga režira šest televizijskih filmova. U okvirima savremenih filmskih stvaralaca Ingmar Bergman ostaje nenadmašan do današnjeg dana.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=bergman-godina-zivota-dok

SREDA, 1. I ČETVRTAK, 2. MAJ

„Tranzit “ (igrani film), r. Christian Petzold / Nemačka, Francuska, 2018, 102′
Nemačke trupe su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku. Njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da vam je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=tranzit-igr

SREDA, 8. I ČETVRTAK, 9. MAJ

„Kapetan“  (igrani film), r. Robert Schwentke / Nemačka, Poljska, Portugalija, Francuska, 2017, 118′
U poslednjim danima Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik, boreći se da preživi, pronalazi uniformu nacističkog oficira. Lažno se predstavljajući, on uz uniformu preuzima i njegov identitet i postaje monstruozni zločinac poput istih onih ljudi od kojih pokušava da pobegne.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=kapetan-igr

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. MAJ

„Srbenka“  (dokumentarni film), r. Nebojša Slijepčević / Hrvatska, 2018, 72′
U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=srbenka-dok

SREDA, 22. I ČETVRTAK, 23. MAJ

„Tri lica“  (igrani film), r. Jafar Panahi / Iran, 2018,100′
Iako je Džafaru Panahiju od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, on nastavlja sa radom bez odobrenja iranskih vlasti. Njegov najnoviji film, Tri lica, je na Kanskom festivalu prihvaćen sa entuzijazmom. Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz Džafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. Tri lica je road movie protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=tri-lica-igr

SREDA, 29. I ČETVRTAK, 30. MAJ

„Najbolji ortaci “ (igrani film), r. Toby MacDonald / Velika Britanija, 2018, 95′
‘Samo najjači opstaju’ je glavna filozofija u engleskom muškom internatu u Kaldermauntu. Ako nisi snažan, atletski tip, ti si gubitnik. To niko ne zna bolje od štrebera Ambersona, koji je bio na dnu školske društvene lestvice od kada ga sećanje služi. Ambersonov život se okreće naglavačke kada se u školi pojavi Agnes, neodoljiva ćerka nastavnika francuskog. Odjednom Amberson postaje ljubavni posrednik između Agnes i Vinčestera, školske zvezde i sportskog heroja. Vinčester definitivno ima izgled kojim može da osvoji Agnes, ali Amberson ima harizmu. Da li će Amberson imati hrabrosti da joj prizna istinu i pokaže ko je u stvari?
http://freezonebelgrade.org/?sermons=najbolji-ortaci-igr

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap