Zrenjanin-U četvrtak, 18. aprila u 11 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ organizovano je druženje sa književnicom Jasminkom Petrović i predstavljanje slikovnice „Na krilima knjige“ ove autorke.

Jasminka Petrović autorka je više od 30 knjiga za decu i mlade. Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Jasminka Petrović je bila urednik tinejdžerske emisije na radiju. Pisala je za mnoge časopise („Tik-Tak“, „Veliko dvorište“, „Huper“, „Politikin Zabavnik“). Uređivala je „National Geographic Junior“ na srpskom jeziku. Učesnik je u različitim programima i projektima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Sa udruženjem „Кrokodil“ organizuje književni festival za decu „Кrokodokodil“. Scenarista je dečje serije „Кukuriku šou“ (RTS). Jedan je od osnivača Pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade „Ura kultura“. Inspiraciju pronalazi u razgovorima s decom. 

Slikovnica “Na krilima knjige”

dav

Slikovnica Jasminke Petrović “Na krilima knjige” objavljena je krajem januara 2018. godine u izdanju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Nastala je kao rezultat dugogodišnje sjajne saradnje i prijateljstva sa jednom od naših najčitanijih i najprevođenijih književnica, Jasminkom Petrović, koja je i dva puta bila gošća manifestacije „Pesnička štafeta“.

Slikovnica na duhovit i šarmantan način tretira ozbiljnu temu: postoji li kriza čitanja kod dece danas, u modernoj eri ili postoji problem u pristupu mladima. Dečak Petar i jedna sasvim neobična bibliotekarka Marina u slikovnici otkrivaju nam kako je moguće zaljubiti se u magični svet knjiga i u čarobna mesta, što biblioteke sigurno jesu.

Ujedno, slikovnica je divni i toliko potrebno saveznik svim bibliotekarima o kojima i dalje kruži ono stereotipna slika koja ih prikazuje kao preozbiljne i namrgođene ljude koji ispred prašnjavih gomila knjiga zdušno utišavaju svoje korisnike. Da biblioteke jesu magični pokretači, mesto dobrih ideja i dobre energije, a bibliotekari entuzijasti potrebni ovom vremenu možda više nego ikad, u zrenjaninskoj biblioteci trudimo se da pokažemo svakog dana. I, uz autorkinu pomoć, i ovom slikovnicom.

Autorka je knjigu u znak ljubavi i prijateljstva posvetila našem kolegi Andreju Jakovljevu, bibliotekaru koji je voleo svoj posao.