Zrenjanin- Peti po redu kadetski košarkaški turnir “Petrovgrad Basketball U16 Cup” održaće se u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu od 05. do 07. aprila. Zrenjanin će imati tu čast da, pored domaćih klubova Partizana i Petrovgrada, ugosti reprenzetacije Izraela, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije u uzrastu U16 . Posetioci će imati priliku da na delu vide buduće asove evropske i svetske košarke i ujedno pomognu kroz humanitarni karakter turnira.

O značaju turnira na konferenciji za medije u Gradskoj kući govorili su Stanoje Novaković KK Petrovgrad Zrenjanin, Igor Rakočević Košarkaški savez Srbije, Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Dragan Ranisavljević direktor za opšte i finansijske poslove Gomexa, Tatjana Paunov ispred OSŠ „9. maj“ i Strahinja Vasiljević  generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije.

„Za ovu godinu i peto okupljanje u Zrenjaninu, posetioci turnira doniraće sredstva za humanitarni projekat pod nazivom “Sportom za bolje sutra”. U pitanju je inicijativa kojom je planirano poboljšanje uslova za obrazovanje i bavljenje sportom dece i omladine koja su u stanju socijalne potrebe“, rekao je Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika i pozvao sve sugrađane da dodju i podrže mlade košarkaše.

„Ove godine ekipe-učesnice turnira podeljene su na dve divizije. Diviziju A čine nacionalni kadetski timovi Izraela, Crne Gore, Makedonije i Srbije, dok su u Diviziji B kadeti Rumunije i Bugarske ali i mladi košarkaši Partizana i Petrovgrada i u nedelju nas očekuju finalne utakmice“, rekao je Stanoje Novaković KK Petrovgrad Zrenjanin.

“Mi kao Savez smo uvek raspoloženi da obilazimo sredine van Beograda i  da stimulišemo decu da se bave košarkom. Turnir će biti odličan, imamo goste iz inostranstva i to će biti savršena prilika da vidimo gde se nalazi naša kadetska  reprezentacija sa formom i kvalitetom. Košarkaški savez Srbije ima zadatak da ni jedno dete ne izostavi iz košarkaške priče i da svakom detetu bilo da je  rođeno u Zrenjaninu, ili u manjoj sredini  ima istu šansu da obuče dres reprezentacije-  istakao je Igor Rakočević potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Tokom ovogodišnjeg turnira biće održana prva Trenerska klinika.

„U okviru ovogodišnjeg, jubilarnog petog Humanitarnog košarkaškog turnira Petrovgrad basketball U16 Cup Zrenjanin 2019 u subotu, 06. aprila biće organizovana i veoma značajna predavanja i radionice za sve zainteresovane košarkaške trenere i ljubitelje košarke. Ulaz na sva predavanja tokom trajanja „trenerske klinike“ u subotu, 6. aprila od 15 do 18h je besplatan“, rekao je Strahinja Vasiljević  generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije.

 

I ove godine veliki prijatelj turnira je kompanija GOMEX.

„Kao visoko društveno odgovorna kompanija, priključili smo se organizaciji ovog turnira od samog početka prepoznajući vrednosti koje on promoviše kao istovetne onima kojima i mi težimo. U prethodne četiri godine, tih dana, Zrenjanin je bio centar omladinske košarke ali i grad najvećeg srca jer su posetioci kupovinom ulaznica na bazi dobrovoljnog priloga direktno pomagali misije humanitarnih udruženja i fondacija koja u fokusu imaju lečenje dece. Podršku smo do sada pružili Udruženju “Transplant heroji”, Fondacijama “Podrži život” i “Zajedno za život” kao i Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR“, rekao je Dragan Ranisavljević direktor za opšte i finansijske poslove kompanije Gomex.

Tatjana Paunov ispred OSŠ „9. maj“ rekla je da će u petak, 5. aprila, biti održana i tradicionalna  mini revijalna utakmica đaka Osnovne i srednje škole “9. maj” i pozvala sugrađane da dođu u Kristalnu dvoranu i uživaju.

Pored Grada Zrenjanina, uz projekat su stale još i Javna Ustanova “Sportski objekti”, Sportski savez grada Zrenjanina, Savez za školski sport grada Zrenjanina, Centar za socijalni rad i Gradska organizacija Crvenog Krsta. Akciju “Sportom za bolje sutra” podržali su mnogi klubovi i organizacije (Džudo klub Proleter, Tekvondo klub Zrenjanin, Zrenjaninski polumaraton, Košarkaški klubovi Proleter i Petrovgrad, Rukometni savez Srbije…).

POGLEDAJTE RASPORED UTAKMICA: