Sa ciljem očuvanja tradicije pravljenja pite po receptu donešenog iz Bosne u Banatskom Despotovcu nadomak Zrenjanina održano je takmičenje koje je okupilo veliki broj vrsnih poznavalaca ovog tradicionalnog jela. Manifestacija „Pitijada“ održana je osamnaesti put u organizaciji Asocijacije žena Srednjobanatskog okruga Banatski Despotovac uz podršku mesne zajednice. Po prvi put učešće u organizaciji ove značajne manifestcije uzela je Turistička organizacija grada Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

Posetioci su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu u kojem su učestvovala deca iz zabavišta i OŠ „Petar Kočić“ iz Banatskog Despotovca, KUD Pionir iz Zrenjanina, „Sestre Mandić“ iz Krajišnika, mali karatisti, pesnikinja Draginja Milović iz Zrenjanina, Udruženje žena „Sva lepota  sveta“ i Katarina Halasović.

Na svečanom otvaranju manifestacije o njenom značaju govorili su Ljiljana Savković predsednica Asocijacije žena Srednjobanatskog ukruga Banatski Despotovac, Božidar Konjik predsednik MZ Banatski Despotovac, Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina i Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina.

 

„Manifestacijom „Pitijada“ želimo da sačuvamo od zaborava tradicionalni recept koji prenosimo s kolena na koleno Bosansku pitu koja se ručno pravi sa krompirom, sirom ili zeljem“, rekla je Ljiljana Savković predsednica Asocijacije žena Srednjobanatskog ukruga Banatski Despotovac.

Posetioci su uživali u  degustaciji pita i savijača sa sirom, krompirom i zeljem.

Članice Asocijacije žena Krajišnik već nekoliko godina uspešno učestvuju na ovom takmičenju i za naše čitaoce otkrile su tradicionalni recept: „Testo zamesimo od brašna, vode i malo soli, testo mora biti meko, ali da se ne lepi za prste. Ostaviti da odmara za to vreme pripremiti nadev. Odvojimo testo na loptice  i svaku razvijamo na stolnjak koji smo pobrašnili. Razvučenu koru, poprskamo sa malo ulja, stavimo fil i onda urolamo. Rolnu koju smo dobili uvijamo u rolat podižući stolnjak uvis, a zatim svaki rolat uvijemo u krug i namažemo uljem. Pitu pečemo u rerni na 200˚ oko pola sata“.