Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina  proglašen je za najbolji hor i apsolutnog pobednika  dečjeg festivala FEDEHO.  VIII Regionalni festival horova dece i mladih FEDEHO 2019  održan je od 15. do 18. maja u Dečjem kulturnom centru Beograda,  nastupilo je 20 dečjih horova od kojih je Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina ovenčan ovom prestižnom nagradom i doživeo veliki uspeh. Dirigentkinja hora je mr Senka Milisavljević.

Program hora je vrlo pažljivo i mudro odabran, koncepcijski jako dobar, uz zastupljenost različitih vrsta tj. žanrova muzike, blizak deci i naravno efektan, kao i uvek. Prva numera se izvodila a kapela (bez instrumentalne pratnje) i to je bila kompozicija Nikole Srbina “Blagosloven jesi Hriste Bože naš” (Tropar na Duhove), za čije je izvođenje žiri dao i posebnu nagradu.  Druga je bila umetnička dečja kompozicija “Đurđevdan”  zrenjaninskog kompozitora Milete Grujića, na tekst zrenjaninke Marine S. Grujić, za koju je naš hor nedavno  snimio i spot a koja je ostavila utisak i dubok emotivni doživljaj na stručni žiri.  Treća kompozicija bila je obavezna, zadata kompozicija – “Ogrejala mesečina” profesora i etnomuzikologa Dimitrija Golemovića, koji je napravio od bugarske narodne pesme horsku kompoziciju. Sam kompozitor se izuzetno oduševio  izvođenjem njegovog dela a to je posebno važno da se kompozicija izvede baš onako kako ju je kompozitor  zamislio i čuo u svojoj glavi kada ju je stvarao, a hor je to izveo na najbolji mogući način.  Četvrta kompozicija bila je muzika iz Diznijevog crtanog filma “Mačke iz visokog društva” pod nazivom: “Svi bi hteli da su kao mi”, čiji je aranžman uradila profesorka i kompozitorka Dragana Damjan, a prilagođena je našem sastavu tj. klavirskom izvođenju i flauti.  Sve solo deonice iz kompletne orkestarske partiture izvela je vrhunska zrenjaninska flautistkinja mr Vesna Vučurević koja je brilijantno dočarala džez muziku u saradnji i uz korepetitorku Tinu Nikolovski koja je svojim besprekornim umetničkim izvođenjem zajedno sa 50-toro dece i dirigentkinjom izvela muzičku nimeru kojom su  poručile svima i poslale poruku Srbiji da: “ Svi bi hteli da smo kao mi!”

 

 

 

FEDEHO festival okuplja sve vrste horova od osnovnih i srednjih, muzičkih osnovnih i srednjih škola, crkvenih horova i horova pri državnim i privatnim institucijama. Ove godine nastupali su horovi iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Kosovske MItrovice, Zrenjanina, Kraljeva, Bačke Topole, Paraćina, Kule, Vršca, Pančeva, Žitišta i Kragujevca. Specijalni gost bio je hor iz Bara.

Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina uspešno je nastupao i nagrađen je prethodne tri godine. Najbolji hor predstavljaće Srbiju na jednom od koncerata Međunarodne manifestacije dece Evrope “Radost Evrope”.