Zrenjanin- Savremena galerija Zrenjanin organizuje 40. susret AKVARELISTA od 20. do 24. juna u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine će se okupiti petoro umetnika Dragan Vojvodić, Sanja Latinović, Nemanja Nikolić, Nina Todorović i Marko Tubić. Specifičnost ovog saziva, slikanje akvarela, vremenom je izmenjena, umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva i na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva.

Selektor 40. susreta akvarelista je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin. Susreti akvarelista koji se u Ečki održavaju ove godine 40. put omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci danas ima skoro 900 akvarela.

 

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 16. septembra 2019. godine u Savremenoj galeriji Zrenjanin u 19 h.

 

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin

 

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva – saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“.

Početkom 21. veka došlo je do promene u konceptu tradicionalnih okuplјanja u Umetničkoj koloniji Ečka kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti u Ečki omogućeno da umetnici svoje ideje realizuju u različitim medijima i formama savremenog umetničkog izražavanja stim da je bazična specifičnost oba saziva sačuvana.