Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i savetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina potpisali su u sredu,19. juna u Mostaru, Sporazum o saradnji i prijateljstvu između ta dva grada, čime se otvara novo poglavlje u saradnji ne samo između dva značajna grada, privredna, kulturna, obrazovna i sportska centra, već i država u kojima se nalaze – Srbije i Bosne i Hercegovine.
Gradonačelnik Janjić boravi u Mostaru na poziv tamošnjeg rukovodstva i gradonačelnika Ljuba Bešlića i prisustvuje Međunarodnom sajmu poljoprivrede, gospodarstva, prehrane i turizma „Dani trešnje 2019.“, koji je otvoren danas i traje do 21. juna, uz učešće oko 300 izlagača.
Na Sajmu je, osim potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i saradnji između Grada Mostara i Grada Zrenjanina, isti sporazum potpisan i između Grada Mostara i Grada Skoplja iz Republike Sjeverne Makedonije. Sporazumom između Zrenjanina i Mostara potpisnici izražavaju zajedničku želju za uspostavljanjem saradnje u oblasti lokalne samouprave, privrede, obrazovanja, kulture, sporta i u svim drugim oblastima za koje se utvrdi zajednički interes.
Privredna saradnja naročito će se razvijati upoznavanjem sa privrednim programima, razmenom stečenih iskustava i znanja, susretima privrednika i prezentacijama i izložbama, a sve u cilju otvaranja mogućnosti za jačanje privrednih veza i unapređenja privrede kao bitne odrednice razvoja.
Posebno će se podsticati i podržavati uzajamne posete delegacija i različitih grupa građana, istrajavati na razvoju veza među mladim ljudima, njihovim udruženjima i institucijama kao budućem mostu i promoterima saradnje i dostignuća međusobnog razumevanja i raznolikih veza između Grada Mostara i Grada Zrenjanina.
Grad Mostar s okolinom broji danas nešto više od 100 hiljada stanovnika, najveće je naseljeno mesto u Hercegovini i sedište Hercegovačko-neretvanskog kantona. Poznat je kao grad izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa, kao grad na Neretvi i grad sporta. Smešten je u tri kotline, okružene brdovitim predelima, a kroz centar grada proteže se kanjon reke Neretve.
Izvor:zrenjanin.rs