Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina za jun 2019. godinu:

 

 

 

SREDA, 5. JUN

NOĆ SRPSKOG FILMA U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

  • Mala sala od 16 časova –

Filmski centar Srbije pokrenuo je novu jednodnevnu manifestaciju „Noć srpskog filma“, koja će biti održana u sredu, 5. juna, u više od trideset gradova u Srbiji. U toku jedne večeri, u više od četrdeset bioskopa, biće prikazani najgledaniji domaći filmovi:„Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića,  Taksi bluz“ Miroslava Stamatova, „Kralj Petar I“ Petra Ristovskog i dečiji film „Zlogonje“ Raška Miljkovića.

Takođe, u okviru manifestacije, biće prikazana i četiri kratkometražna filma, podržana sredstvima Filmskog centra Srbije, i to: igrani film „Mališan“ Danila Bećkovića, animirani film „Eho“ Koste Rakićevića i Boriše Simovića, dokumentarni „Isti“ Dejana Petrovića, i kratki studentski film „Šafarikova 19“, Lane Pavkov.

 

Kulturni centar Zrenjanina je deo ove filmske manifestacije. Filmovi se prikazuju u Maloj sali  od 16h. Cena pojedinačne ulaznice za filmove u toku „Noći srpskog filma“ je 100 dinara.

–          RASPORED PROJEKCIJA

IGRANIH FILMOVA:

Film: „Zlogonje“ – 16h –

Za film „Zlogonje“ se neće naplaćivati karta.  Za njega je vezana humanitarna akcija za pomoć u lečenju glavnog glumca u filmu, malog Mihalja, tako da se SMS porukom 621 na broj 3030 može uplatiti predviđeni iznos za kupovinu ulaznice.

Film: „Kralj Petar I“ – 18h

Film: „Taksi bluz“ – 20h

Film: „Južni vetar“ – 22h

U pauzama između projekcija, biće prikazani kratkometražni filmovi.

Cilj manifestacijeje popularizacija srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

 

 

Manifestacija „Noć srpskog filma“ biće održana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Lazarevcu, Zrenjaninu, Futogu, Obrenovcu, Subotici, Trsteniku, Gračanici, Paliću, Čačku, Loznici, Gornjem Milanovcu, Požarevcu, Negotinu, Aranđelovcu, Ivanjici, Kragujevcu, Smederevu, Šapcu, Kruševcu, Kraljevu,Vrnjačkoj Banji, Leskovcu, Rumi, Jagodini, Vrbasu, Pirotu, Mionici i Arilju. Organizator manifestacije je Filmski centar Srbije, u partnerstvu sa kulturnim centrima i bioskopima širom zemlje.

 

 

 

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS: NOVI FRANCUSKI FILM

U toku juna u Kulturnom centru Zrenjanina, svake srede i četvrtaka od 6. juna prikazuje se ciklus novog francuskog filma. Program organizuje Kulturni centar u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Projekcije su u Maloj sali Kulturnog centra od 21 sat.  Ulaz je besplatan.

 

ČETVRTAK, 6. JUN

Les Souvenirs (FRA, 2014, 92’) – „Sećanja“

Režija : Jean-Paul Rouve

Igraju : Michel Blanc, Annie Cordy, Chantal Lauby, Mathieu Spinosi

Sinopsis:

Kada njegova 85 godišnja baka jednog dana iznenada nestane iz svog staračkog doma, Roman kreće u potragu za njom, negde u svojim sećanjima. Po romanu Davida Foenkinosa, delikatan porodični portret u kome Annie Cordy, čarobna u svom polutonskom registru, daleko od uspeha na sceni, oživljava baku koja život vidi daleko i voli ga još više.

https://www.youtube.com/watch?v=82uoOdMHTac

 

 

SREDA, 12 I ČETVRTAK, 13. JUN

 Jalouse (FRA, 2017, 97’) – „Ljubomora“

Režija : David Foenkinos, Stéphane Foenkinos

Igraju : Karin Viard, Dara Tombroff, Anne Dorval

Sinopsis:

Natali Peše, razvedena profesorka književnosti, menja raspoloženje od danas do sutra, od brižne do bolesno ljubomorne majke. Njena prva meta, divna osamnaestogodišnja ćerka, Matilda, igračica klasičnog plesa. Međutim, njen opseg se ubrzo širi i na prijatelje, kolege, pa čak i komšije. Između uzburkane komedije I psihološke neizvesnosti, pratimo neočekivano ljuljanje emocija jedne žene. https://www.youtube.com/watch?v=jmgPCsqpl6k

 

 

 

SREDA, 19. I ČETVRTAK, 20. JUN

 Gueule d’ange (FRA,2018, 108’) – „Lice anđela“

Režija : Vanessa Filho

Igraju : Marion Cotillard, Ayline Aksoy-Etaix, Alban Lenoir

Sinopsis:

Marlen, mlada i neodgovorna žena, živi sama sa svojom osmogodišnjom ćerkom. Jedne noći, nakon što je upoznala mladića u klubu, odlučuje da ode, ostavlja ćerku prepuštenu samoj sebi. Film predstavljen na Kanskom festivalu 2018 godine, u selekciji Izvestan pogled.

https://www.youtube.com/watch?v=ROZkLKEIPOU

 

 

SREDA,26. I ČETVRTAK, 27. JUN

Numéro une (FRA, 2017, 110’) – „Broj jedan“

Režija : Tonie Marshall Igraju : Emmanuelle Devos, Suzanne Clément, Richard Berry

Sinopsis:

Emanuel Blaše je briljantni inženjer, popela se na vrh svoje kompanije u izvršni odbor. Jednog dana, mreža uticajnih žena ponudila je da joj pomogne kako bi preuzela vođstvo kompanije CAC40. Emanuel bi bila prva žena na takvoj poziciji. Međutim u sferama u kojima još uvek dominiraju muškarci, gomilaju se kako profesionalne tako i intimne prepreke. Osvajanje je uzbudljivo, ali znači i rat.

https://www.youtube.com/watch?v=0B9bqLFYPA4

 

 

UTORAK, 11. JUN

TRIBINA „NEMCI U BANATU“

U utorak, 11. juna u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina: „Nemci u Banatu“.  Uvodničar je Andrija Popović, istoričar. Tribina počinje u 19 časova.

 

 

UTORAK, 11. JUN

ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA

  • Izložbena postavka od 11. do 20. juna 2019.

U utorak, 11. juna u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvarena 14. završna izložba učenika srednjih škola. Na izložbi se predstavljaju radovi učenika: HPTŠ „Uroš Predić“, Zrenjaninske gimnazije, Medicinske škole, Muzičke škole „Josif Marinković“, Srednje poljoprivredne škole, ETŠ „Jovan Trajković“ i Tehničke škole. Otvaranje izložbe  je u 19 časova.

Izložbom se afirmiše likovno stvaralaštvo učenika srednjih škola. Na izložbi učestvuje oko 60 autora sa preko 150 radova koji su urađeni u različitim likovnim tehnikama, kao što su: olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, kao i u mediju fotografije.

Počev od 2006, prvom izložbom učenika, smera tehničar modelar odeće HPTŠ „Uroš Predić“, do sada je održano 12 izložbi u Kulturnom centru a jedna u PK „Zeleno zvono“. Osnivanjem „Likovne sekcije srednjih škola“ u HPTŠ „Uroš Predić“ 2012, pridružuju se učenici Zrenjaninske gimnazije, a kasnije i učenici drugih srednjih škola. Koordinatorka i organizatarka sekcije i mentorka ovog učeničkog  programa, od samog početka, je Dušanka Đorđević, profesorka likovne kulture.

 

Organizatori izložbe su: HPTŠ „Uroš Predić“, Zrenjaninska gimnazija i Kulturni centar Zrenjanina dok su  pripremu i realizaciju izložbe pored Dušanke Đorđević pomogli mentori učenika: Mira Topličević, Branko Đukić i Ana Stanar, profesori likovne kulture u srednjim školama.

 

 

ČETVRTAK, 13. JUN

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ČEŽNJA“ VESNE MIJATOVIĆ

  • Postvaka je otvorena od 13. do 22. juna 2019.

U Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 13. juna  sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba  fotografija Vesne Mijatović – „Čežnja“.

Autorka se bavi profesionalnom fotografijom poslednjih 20 godina. U svojim radovima je inspirisana emocijama, plesom, performansom, prirodom i interakcijom između njih. Fotografijom želi da dočara odraz emocija kako u ljudima tako i u prirodi. Umetnica koristi različite inovativne i alternativne tehnike sa ciljem da izbriše granice između fotografije, grafike i slikarstva. Ženstvenost, njen misticizam i „estetski pejsaž“ ženskog tela, su predmet istraživanja u njenim radovima. Vesna Mijatović već niz godina sarađuje sa brojnim plesnim ansamblima, umetnicima, muzičarima i performerima.

 

PETAK, 21. JUN

IZLOŽBA  SLIKA – „APSOLUTNO STVARNO“ MARINE MILEV

  • Izložba je otvorena od 21. juna do 4. jula 2019.

Izložba – „Apsolutno stvarno“ Marine Milev biće otvorena u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 21. juna u 19 časova. 

Autorka navodi da njeni radovi imaju za cilj da prikažu realnost in toto sa svojim vidljivim i nevidljim bićima i kontradiktornostima. Autorka se pita da li postoji konsenzus oko toga šta je zapravo stvarno, a šta ne, šta je obojeno utiscima, vrednostima, očekivanjima i najrazličitijom kombinacijom emocija. U svojim radovima, kroz likovnu formu, razmatra – Šta je svet ideja, a šta njegova projekcija? Šta se nalazi iza ili ispred značenja reči i različitih konstrukcija?…

Na izložbi će biti izloženo između 30 i 50 slika. Autorka je rođena u Boru (1984.), završila je Višu školu likovnih i primenjih umetnosti u Beogradu 2003. a diplomirala  na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu 2007. Do sada je izlagala u Beogradu, Boru, Novom Sadu, Užicu i Zvorniku. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i grafičkim dizajnom. Imala je oko osam samostalnih izložbi.

 

OD PETKA, 21. DO NEDELJE, 23. JUNA

„BEGEJ FEST“

Od 21. do 23. 6. 2019. u Zrenjaninu održaće se: Osmo Međunarodno Takmičenje Duvačkih Orkestara „BEGEJ FEST”; Šesta regionalna konferencija WASBE za centralnu i istočnu Evropu i Seminar za dirigente duvačkih orkestar.

 

Organizatori su Svetska Asocijacija za Duvačke Simfonijske Orkestre i Ansamble (WASBE) i Gradski duvački orkestar Zrenjanin uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.

 

Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz tri država: Mađarske, Ruminije i Srbije, koji će izvoditi kompozicije različitih karaktera i žanrova: zabavna, džez, narodna, klasika…a na konferenciji će učestvovati predstavnici osam država: Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

 

 

PROGRAM TAKMIČENJA, KONFERENCIJE I SEMINARA:

 

21.6.2019. Petak

Trg slobode (centar grada, u slučaju lošeg vremena Velika sala Kulturnog centra Zrenjanin)

 

19.00 OTVARANJE BEGEJ FESTA

Učestvuje Reprezentativni Orkestar Garde Vojske Srbije – Beograd )

 

22.6.2019. Subota

– 09.00-13.00 Regionalna Konferencija WASBE-a izlaganje predstavnika i Međunarodni seminar za dirigente duvačkih orkestara u konferencijskoj sali hotela Vojvodina u  Zrenjaninu

– 14.00-18.30  Takmičenje Duvačkih Orkestara „BEGEJ FEST” u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina

 – 19.00 Trg slobode (centar grada, u slučaju lošeg vremena Velika sala Kulturnog centra Zrenjanin) Celovečernji koncert Duvačkog orkestra iz Mađarske

 

 

23.6.2019. Nedelja

– 09.00-13.00 Regionalna Konferencija WASBE-a izlaganje predstavnika i Međunarodni seminar za dirigente duvačkih orkestara u konferencijskoj sali hotela Vojvodina u  Zrenjaninu

– 14.00-18.30  Takmičenje Duvačkih Orkestara „BEGEJ FEST” u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina                                                                                                              

– 19.00 Defile orkestara kroz glavnu ulicu Zrenjanina od Kulturnog centra do Trga slobode Svečano zatvaranje, nastup nagrađenih orkestara, dodela diploma i nagrada na Trgu slobode

 

UTORAK, 25. JUN

IZLOŽBA RADOVA ŠKOLE CRTANJA I SLIKANJA ZA DECU I ODRASLE

  • MALI SALON KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA
  • Postavka je otvorena od 25. juna do 9. jula 2019.

U utorak, 25. juna u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena izložba radova Škole crtanja i slikanja za decu i odrasle koju vodi Bojana Pisodorov. Izložba se otvara u 19 časova. Škola crtanja i slikanja za decu i odrasle namenjena je deci osnovnoškolskog uzrasta, tinejdžerima i odraslima koji žele da savladaju osnovne elemente crtanja i slikanja.

Kako navode, u školi crtanja, želja im  je da se kod polaznika probudi radoznalost i interesovanje za razvijanje likovnog izraza. Rad škole se odvija u nekoliko faza. Počinje izučavanjem crteža, ugljenom, olovkom, a u kasnijim fazama rada i suvim pastelom, uvođenjem boje kao likovnog elementa, upoznavanje sa tonskom skalom, slikanje temperom, akrilnim, akvarel i uljanim bojama. Na izložbi će biti predstavljeni radovi rađeni različitim slikarskim i crtačkim tehnikama, od suvog pastela koji je najzastupljeniji, pa do klasičnog akvarela, akvarel olovaka, tempera i akrila. Polaznici su tokom devet meseci upoznavali ove tehnike i za to vreme veoma napredovali. Najvažnija je želja za učenjem, upoznavanje novog,  ljubav ka slici, bojama i stvaranjem lepog.

 

 

MANIFESTACIJA „BANATSKA BAJKA“ – 2019.

OD 10. JUNA DO 18. AVGUSTA

 Od 10. juna do 18. avgusta biće održana, treća, manifestacija „Banatska bajka“. Ove godine, manifestacija proširuje svoj programski i organizacioni okvir na taj način što će se predviđeni programi pored prostora Gradske bašte odvijati još na jednog gradskoj lokacija i u sedam okolnih naseljenih mesta.

Program u Gradskoj bašti realizovaće se tokom cele nedelje. Ponedeljkom će se organizovati – muzičke i filmske večeri. Utorak je predviđen za program pod nazivom: „Vinske priče“ uz muzički program,  Sredom se organizuju – multimedijalne večeri u kojima će učestvovati književnici, glumci, muzičari, KUD, bendovi a predstavljaće se zanatlije i udruženja. Četvrtak je „rezervisan“ za dečje programe i filmske projekcije, petkom publiku očekuje nastup tamburaških ansambala a subotom će se organizovati evergrin i zabavne muzičke večeri. Nedelja je dan za predstavljanje sporta i zdravih stilova života pod nazivom: „Aktivni Zrenjanin“. Svi programi su besplatni i, osim dečjeg programa  koji počinje u 18 časova, programi se organizuju se od 20 – 22h. U okviru druge celine programskih aktivnosti –  „Banatske bajke“ predviđeno je učešće u seoskim manifestacijama sa ciljem da se građanima približi selo sa svojim znamenitostima a meštani prirede prigodan, promotivni, program u saradnji sa „Banatskom bajkom“ u okviru postojećih ili novih manifestacija. Zabavne večeri, u skladu sa interesovanjima jednog dela publike, u okviru trećeg segmenta „Banatske bajke“ svakog utorka, petka i subote od 22h u toku trajanja manifestacije organizovaće se tzv. After večeri na obali Begeja (lokacija- Muzej piva i Gradska pivnica).

 

Organizatori manifestacije: Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija Grada Zrenjanina i IP Media023. Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanina

Organizator zadržava pravo izmene programa.