Ženska pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanina  „Filigran“ prošle nedelje, 25. jula, je u Aranđelovcu na festivalu „Pevaj Srbijo“, u konkurenciji od preko 50 grupa i pevača,  osvojila treće mesto.

Na 13. festivalu izvornih grupa pevača Srbije – „Pevaj Srbijo“ u Aranđelovcu u organizaciji udruženja „Sretenjska svitanja“ iz Ranilovića, Ženska pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanina – „Filigran“  je nastupila u okviru takmičenja na kojem je učestvovalo  50 pevačkih grupa sa preko 400 učesnika. Članice grupe „FILIGRAN“ su pesmom „Čuvala sam goveda“, pesmom iz okoline Užica (Zapadna Srbija) ostavile utisak na žiri i osvojile treće mesto u kategoriji ženskih pevačkih grupa.

Rukovodilac ŽPG „Filigran“ Ljiljana Petrović, navodi da su svojim nastupom  oduševile i predstavnike ostalih učesnike festivala i dobile mnoštvo poziva za nastup na nekim od narednih festivala koji se bave prezentacijom narodnog stvaralaštva, među kojima bi izdvojile poziv na festival u Sarajevo (Istočna Ilidža) koji će održati početkom septembra ove godine.

 

 

Ženska pevačka grupa „Filigran“ postoji već četiri godine u Kulturnom centru Zrenjanina. Pevačka grupa neguje izvorno i tradicionalno muzičko stvaralaštvo sa prostora Srbije i bivše Jugoslavije. Grupa broji 15 članica od 18 do 80.  godina starosti. „Filigrani“ su do sada učestvovali na brojnim festivalima, saborima i manifestacijama poput festivala u Prijepolju „Mostovi Balkana“, festivala u Prilikama kod Ivanjice, festivalu „Homoljski motivi“ u Kučevu, festivalu „Krajiški biseri“ u Plandištu, „Zov ravnice“ u Novom Sadu, na Saboru frulaša u Iđošu, Velikogospojinskom saboru u Dubu (Bajina Bašta) kao i na književnim večerima, dobrotvornim koncertima i u okviru zrenjaninskih gradskih manifestacija – „Banatska bajka“ i „Banatske vredne ruke“. U Bajnoj Bašti su dve godine za redom, osvajale pehare u disciplini –  Staro pevanje u Srba na bas i glas. Dobitnice su određenog broja nagrada i velikog broja zahvalnica za učešće na etno-festivalima.