Zrenjanin- Međunarodni turnir u stonom tenisu za juniore i kadete, prvi takve vrste u našem gradu, svečano je otvoren juče u zrenjaninskoj “Kristalnoj dvorani”. Turnir traje pet dana, do subote, 28. septembra, a okupio je više od 200 učesnika iz 35 zemalja i sa svih kontinenata, među njima i tridesetak igrača iz Srbije. S obzirom da pripada svetskoj Pro Tour kategoriji turnira, uz igrače je i više od stotinu trenera i nekoliko desetina domaćih i inostranih sudija, pa je jasno da se radi o pravom spektaklu u sportu koji se igra širom Planete. Igra se na 16 stolova, uz još 14 za zagrevanje, u “Kristalnoj dvorani” i hali “Medison”. 
Turnir je proglasio otvorenim pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, istakavši da je Grad Zrenjanin domaćin još jednog značajnog međunarodnog takmičenja, ovoga puta u sportu u kom ima petostrukog i aktuelnog šampiona države – stonoteniski klub “Banat”, samim tim i veliku popularnost i tradiciju.
– Po prvi put smo domaćini ovako velikog stonoteniskog turnira, imaćemo blizu 1500 noćenja u gradu, uključena je u organizaciju i gradska logistika, a stonoteniski klub “Banat” pokazao se kao odličan partner i grada i Stonoteniskog saveza Srbije. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini, ali i da će stonoteniseri iz Srbije ostvariti najviše plasmane – kazao je Salapura i dodao da su upravo rezultati koje u kontinuitetu ostvaruje stonoteniski klub “Banat” bili presudni da se našem gradu dodeli organizacija ovako značajne sportske manifestacije.
– Biće ovo i prilika da se stonoteniski sport dodatno populariše među našom decom i verujem da će među njima sigurno izrasti i neki novi asovi, poput Ilije Majstorovića – naglasio je pomoćnik gradonačelnika.
Najavljujući turnir pre nekoliko dana, upravo je kapiten stonotenisera “Banata” i državni reprezentativac Ilija Majstorović rekao da je lokalna samouprava Grada Zrenjanina omogućila klubu da dobije najbolje moguće uslove za organizaciju jednog velikog međunarodnog takmičenja, a da je te napore prepoznao i Stonoteniski savez Srbije i odabrao Zrenjanin kao pravo mesto za jedan ovakav stonoteniski i sportski događaj. Stonoteniski klub “Banat” tehnički je organizator turnira, a Majstorović je istakao da sve učesnike u Zrenjaninu očekuju vrhunski uslovi za boravak i takmičenje.
– Prva dva dana turnira se igraju mečevi u pojedinačnoj, zatim i u ekipnoj konkurenciji, igraju juniori i kadeti, dakle igrači od 15 do 18 godina, trenutno je na takmičenju 208 igrača iz celog sveta, od Australije do Amerike, i slobodno mogu da kažem da je u pitanju jedan od najvećih turnira za mlade u istoriji srpskog stonog tenisa, samim tim i u istoriji našeg kluba i grada. Nadam se da je ovo dobar početak i da će ovakvih i sličnih turnira biti i u narednom periodu, u Srbiji i Zrenjaninu –  rekao je on.
Otvaranju je prisustvovao i predsednik Stonoteniskog saveza Srbije i državni reprezentativac Aleksandar Karakašević. Ocenjujući aktuelnu situaciju u ovom sportu u Srbiji, kao jedan od najvećih problema istakao je da je sve manje dece u nekim manjim sredinama u kojima je stoni tenis decenijama tradicionalan sport i rasadnik talenata, poput Čoke i Sente, tako da je sve teže privoleti najmlađe da počnu da treniraju.
– Najvažnije je da napravimo neku bazu, možda oformimo dva-tri stonoteniska centra u Srbiji da okupimo talentovanu decu, i stvorimo mlade juniore i seniore koji mogu u narednih osam do deset godina da osvajaju evropske i svetske medalje. To nije ni malo lako, ako se zna da Azija ima primat u ovom sportu, ali uz dobar i kontinuiran rad siguran sam da možemo do evropskih medalja u nekom narednom periodu – kazao je Karakašević.
Još je istakao da je Zrenjanin jedan od retkih gradova u našoj zemlji koji može da organizuje jedan ovakav turnir, jer raspolaže sa dve sportske hale na jednom mestu, koje ispunjavaju sve vrhunske uslove.
– Stonoteniski klub “Banat” traje već dugo, u Srbiji su na najvišem nivou i zato smo im i poverili organizaciju. Po meni je hala najvažniji deo bilo kakvog turnira i ukoliko je hala dobra, sve ostalo može da se nadomesti, a ja ne sumnjam da će u Zrenjaninu sve biti organizovano na najbolji mogući način – zaključio je on.
Organizatori pozivaju i sve naše sugrađane, ljubitelje stonog tenisa i sporta, uopšte, da dođu u “Kristalnu dvoranu” i narednih dana uživaju u nadmetanju najboljih svetskih juniora i kadeta. Mečevi se održavaju svakodnevno, od 9 – 21 čas, a ulaz je slobodan.
Izvor:zrenjanin.rs