Sa ciljem očuvanja tradicije, u okviru dvodnevne kulturno-sportske manifestacije „Dani sela 2019“ u Krajišniku, Asocijacija žena Krajišnik organizovala je treću po redu manifestaciju “Bosanski lonac”.

 

Celodnevni program pre svega obeležilo je dobro druženje prisutnih gostiju i deset ekipa koje su učestvovale na takmičenju za najbolji “Bosanski lonac”.

 

 

„Selo Krajišnik  naseljeno je narodom iz Bosne koji su 1945. godine kolonizacijom naselili Banat. Kako se narod naselio, tako je sa sobom doneo i svoju tradiciju, navike i kulinarske specijalitete, te je jedan od tradicionalnih jela i “Bosanski lonac”. Manifestaciju organizujemo u cilju očuvanja tradicije i prezadovoljni smo odzivom. I ove godine pripremili smo takmičenje u kuvanju tradicionalnog bosanskog jela, kao i takmičenje u bacanju kupusa sa ramena i skakane u džakovima“,  rekla je predsednica Udruženja žena „Krajišnik“ Mirjana  Umićević.

 

Četvoročlani žiri, u sastavu Miloš Studen, Nikola Batričević iz Višnjićeva, Verica Studen i Dragica Kovačević iz Krajišnika, imao je težak zadatak da izabere najbolje tradicionalno bosansko jelo. Prvo mesto za najbolji „Bosanski lonac“osvojilo je Udruženje žena „Rusko selo“, drugo mesto Udruženju žena „Livađanke“, dok je treće pripalo Udruženju žena „Neuzina“.

 

Član žiria Miloš Studen rekao je da je kod tradicionalnog bosankskog  lonaca veoma bitan kvalitet skuvanog kupusa, bistrina, izgled mesa i kompletan izgled porcije.

„Danas su neki pokazali izuzetno znanje u kulinarstvu, maštu, uneli promene u receptu, dodavali su šargarepu, papriku, ljutu papriku koje nije uticalo na ukus već na izgled. Najviše su grešili u odabiru mesa i dužini kuvanja jela, verovatno misleći da se u kutliću kupus može dugo kuvati. Kupus se dugo može kuvati samo u zemljanim posudama, a u kotliću ne“, rekao je Miloš Studen i istakao da se pravi „Krajiški lonac“ pravi da bude umereno mastan, sa svežim mesom i povrćem, svežim kupusom, kao i sirovim goveđim mesom.

 

Slavica Mitrović članica Udruženja „Mladost“ iz Česterega otkrila je recept za ovo čuveno bosansko jelo.

„Kod nas se bosanski lonac kuva sa slatkim kupusom, tri vrste mesa, krompir, tri vrste paprike (crvena, žuta, sitna paprika), paradajz. Prvo se posuda dobro namaže  domaćom masti, izdinsta se meso sa začinima, prvo ređa sladak kupus, pa red mesa, krompira, opet red kupusa i od gore ostalo povrće. Svo povrće koje se duže kuva stavljamo na površinu, ono povrće koje se duže kuva stavljamo na dno posude“, rekla je Slavica Mitrović.

 

Prvo mesto u takmičenju u bacanju kupusa sa ramena, kao  i skakanju u džakovima osvojila je predsednica Udruženja žena“Rusko selo“ Jovanaka Pjevčević.

 

„Učesnici ne bacaju pravi kupus, već je naša umetnica Milena Škrbić oslikala kupus na lopti“, istakla je Mirjana  Umićević.

 

Mini pijaca je sjajna prilika da žene pokažu svoje umeće, izlože rukotvorine i domaće proizvode.

 

PROGRAM DRUGOG DANA MANIFESTACIJE „DANI SELA 2019“ KRAJIŠNIK:

NEDELJA 22.09.2019.

  • 10:00h Takmičenje u kuvanju riblje čorbe
  • Zabava u kafe-u “Tilio”
  • U okviru likovne kolonije u OŠ “Slavko Rodić”, pored osnovaca i domaćih umetnika, gostovaće i akademci i samouki stvaraoci iz obližnjih sela i gradova
  • IZLOŽBENI I PRODAJNI MINI SAJAM  na pijaci u centru Krajišnika održaće se izložbeni i prodajni mini sajam proizvoda iz domaće radinosti (pčelinji proizvodi, rakija, zimnica, mlečni proizvodi, ručni radovi…)