Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac danas su u Gradskoj kući ugostili zrenjaninske predškolce i osnovce, u okviru programa obeležavanja “Dečije nedelje”. Razgovor u Baroknoj sali počeo je s predstavnicima učeničkih parlamenata gradskih osnovnih škola “Đura Jakšić”, “Žarko Zrenjanin”, “Dr Jovan Cvijić” i “2. oktobar”, da bi im se potom pridružili i mališani iz vrtića Predškolske ustanove Zrenjanin, koje je kišovito vreme omelo u održavanju njihovog predviđenog programa na Trgu slobode.

Nakon što ih je upoznao s istorijatom Gradske kuće, zgrade koja naredne godine obeležava 200 godina od završetka gradnje i Barokne sale u kojoj su mnogi od njih danas boravili po prvi put, gradonačelnik je pozvao osnovce da postavljaju pitanja iz svih oblasti koje ih zanimaju i da zajedno razgovaraju o pitanjima koja su od interesa za grad. Učenici su pokazali veliko interesovanje i zrelost, jer su se interesovali za rešavanje različitih problema, a dali su i brojne sugestije šta bi želeli da se uradi u njihovom okruženju, školi ili delu grada u kom žive.

Pitanja su obuhvala oblasti od investicija, ekologije, sporta, infrastrukture, gradskih manifestacija, do uređenja pojedinih prostora, ulica ili objekata i funkcionisanja škola i oblasti obrazovanja, u kojima lokalna uprava nema ingerencija, ali je gradonačelnik pokušao da ukaže i na pristup takvim problemima i ponudi pomoć u njihovom rešavanju. Predložio je učenicima i da mu se pismeno obrate s idejama ili predlozima, kako bi ih stručne službe Gradske uprave konkretizovale i omogućile da se realizuju.

Nakon razgovora s učenicima koji je potrajao pun školski čas, predstavnicima medija obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg susreta s decom i rekao da Grad Zrenjanin, kao i svake godine, u okviru “Dečije nedelje” realizuje više različtih aktivnosti.
– Značajan je dolazak dece koja su pri kraju osnovnog obrazovanja, da mogu da saznaju nešto o funkcionisanju Gradske uprave, da se upoznaju i s ovim prostorom, a meni je posebno drago što su deca pokazala veliku zrelost. Interesovala su se za teme o kojima ni mnogi odrasli ne razmišljaju, a na tome moram da se zahvalim i njihovim roditeljima i nastavnicima, jer su o tome svakako razgovarali s decom. Nisu razmišljali o tome kako će izaći u neki kafić ili u provod, već šta je to što treba da se uradi za grad i koji su problemi u njemu prisutni. Takav njihov način razmišljanja i nas podstiče da rešavamo svakodnevne probleme građana i pitanja funkcionisanja grada u narednom periodu. Naravno da su deca imala i neka lična pitanja, u vezi sa svojom školom ili dečjim igralištem u svom kraju – kazao je Santovac.

Nađa Nepergaća, učenica OŠ “Đura Jakšić” pitala je gradonačelnika, između ostalog, da li će se rešiti problem napuštenog objekta nekadašnjeg “Motela” u Šumici. Zadovoljna je odgovorom koji je dobila, jer po njoj taj objekat predstavlja opasnost po decu.
– Saznala sam danas dosta zanimljivosti i čula nešto o planovima šta će se raditi u gradu. Poseta Gradskoj kući mi se dopala i bilo je zanimljivo – kazala je ona.

Sava Grujić učenik je sedmog razreda OŠ “Dr Jovan Cvijić”. Postavio je pitanje gradonačelniku kada će biti dozvoljeno da se pije voda iz česmi. Odgovorom je zadovoljan, jer je gradonačelnik ukazao da svi parametri koji se svakodnevno kontrolišu potvrđuju kvalitet vode, te da je sve spremno za podnošenje zahteva za ukidanje zvanične zabrane njene upotrebe za piće.
– Saznao sam takođe i da će se graditi nova srednja škola u gradu, možda već sledeće godine i da će se verovatno neki od nas upisati i u tu školu, koja će objediniti tehničku i hemijsku školu. I meni je današnja poseta bila zanimljiva – rekao je on.