Obeležena 101. godišnjica od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora

Zrenjanin- Na današnji dan pre 101. godinu  u tadašnjem Velikom Bečkereku osnovan je Srpski narodni odbor sa zadatkom da pripremi dolazak oslobodilačke srpske vojske i preuzme vlast u gradu nakon Prvog svetskog rata. Srpski narodni odbor bio je prvo takvo telo osnovano na teritoriji Vojvodine, tada još uvek na teritoriji Austrougarske monarhije.

Povodom obeležavanja ovog važnog istorijskog događaja  danas su se u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice okupili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, organizacija i udruženja građana, potomci dr Slavka Županskog, sveštenici Srpske pravoslavne crkve kao i  profesori i učenici Zrenjaninske gimnazije.

Nakon svečane liturgije u hramu, položeni su venci na spomen-ploče osnivačima Srpskog narodnog odbora i dr Slavku Županskom, vođi narodnog pokreta Srba u to vreme i jednom od osnivača Srpskog narodnog odbora. Vence su položili predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”, organizacije “Svetosavlje”, Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu i gradskog odbora Srpske napredne stranke. U ime Grada Zrenjanina to su učinili gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica.

 

Prisutnima su se obratili publicista i predsednik Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu Milan Bjelogrlić – Beli i istoričar Slobodan Milin. Bjelogrlić se osvrnuo na istorijski trenutak u kom je formiran prvi Srpski narodni odbor, ukazavši da je srpski narod, vekovima unazad, iako najbrojniji, živeo u tuđim državama i bio izložen stalnim pritiscima, primoran da se žestoko bori za opstanak i oslobodilačke ciljeve.
– San o ujedinjenju sa Srbijom bio je na ovim prostorima takođe dugog veka. To vreme zahtevalo je heroje i ovaj grad je iznedrio takve ljude, koji su 1918. godine na ovom mestu formirali Srpski narodni odbor. Banatski Srbi su žestoko znali da se suprotstave pritiscima i nedaćama. Prvi su i podigli ustanak protiv tada najmoćnije Otomanske imperije 1594. godine i s tom tradicijom i tim glasom odgovarali su u svakom trenutku moćno, sredstvima i načinom koji se u to vreme zahtevao. Sabrali su se učeni ljudi i pred kraj Prvog svetskog rata, nacionalno duboko svesni, i spremni da odgovore datom trenutku – istakao je Bjelogrlić i dodao da se danas ne okupljamo samo iz svečarskih razloga, već i zbog aktuelnih zbivanja na široj političkoj sceni, jer su namere razgradnje srpskog državnog prostora aktuelne i danas.

Istoričar Slobodan Milin podsetio je na dr Slavka Županskog i pročitao odlomke iz njegovih zapisa o događajima iz oktobra i novembra 1918. godine.
 
Ispred kuće u kojoj je živeo dr Slavko Županski prisutnima se obratio predsednik SNP “Svetozar Miletić” Milan Zečar, a prisustvovali su i potomci dr Županskog. Po prvi put domaćin okupljanja u kući bio je Narodni muzej Zrenjanin, jer je u prethodnom periodu Grad Zrenjanin otkupio kuću s namerom da ona bude depadans Narodnog muzeja. S obzirom da predstoji uređenje i samog enterijera kuće i Svetosavske ulice, kao dela starog jezgra grada, nagovešteno je da bi kuća uskoro mogla biti i dostupna posetiocima.
Predstavnicima Narodnog muzeja danas je istoričar Borislav Novaković poklonio dve slike, nastale tokom prošlogodišnjeg obeležavanja stogodišnjice od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, kao deo buduće postavke u domu dr Slavka Županskog. 
U nastavku obeležavanja godišnjice osnivanja Srpskog narodnog odbora, u Narodnom pozorištu će biti održana svečana akademija i priređen koncert naše operske dive Jadranke Jovanović, pod nazivom “Srbija u svetu – svet u Srbiji”.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap