Zrenjanin- U četvrtak, 7. novembra sa početkom u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće biće održan multimedijalni koncertni program „Muzički tonovi iz srpskih starina“. Ulaz je slobodan.

Multimedijalni program Muzički tonovi iz srpskih starina,  po prvi put donosi pregršt jedinstvenih muzičkih zapisa, uglavnom nepoznatih široj javnosti, nastalih ispod pera kako domaćih autora, tako i muzički obdarenih ljudi koji su krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka posećivali, boravili ili samo prolazili srpskim prostorima, i južno i severno od obala Save i Dunava, i čije su primamljive muzičke tvorevine oživljavale ispod prstiju srpskih izvođača.  Kompozitori otkrivaju atmosferu srpske prošlosti i tumače je savremenim izražajnim sredstvima. U težnji za specifičnim koloritom dolaze do profinjenih, prozračnih boja, ali i do jarkih stalnih zvučanja.

Zvučni spoj upravo ova četiri kordofona: laute, gitare, violine i čela (dva trzalačka i dva gudačaka), omogućava prezentaciju odabranih kompozicija s izuzetno autentičnim tonskim koloritom, dočaravajući vek i po muzičke atmosfere u Srbiji, koje nema više, a završila se pre nekih stotinak godina.

Izvođači: Andrej Jovanić, lauta, gitara; Uroš Dojčinović, gitara; Milena Rajković, violina i Milica Jakšić, violončelo.

Na video bimu se u toku koncerata emituju fotografije, faksimili i propratni tekstovi.

 

Prof. dr Uroš Dojčinović je autor programa, transkripcije, aranžmana i redakcije svih kompozicija.

 

Multimedijalni muzički program Muzički tonovi iz srpskih starina je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i realizuje se u više gradova Srbije u periodu od 29. jula do kraja novembra 2019.