Zrenjanin-U Narodnom muzeju Zrenajnin održana je treća radionica u okviru drugog ciklusa projekta „Storytelling u Muzeju“. Bibliotekari Gradske biblioteke, uz podršku kustosa Narodnog muzeja, pripremili su i ovog puta priču koja je zainteresovala osnovce, uputila ih na artefakte i zavičajno blago koje Muzej krije. Radionicu su vodili bibliotekari Tanja Ćirić i Vladimir Tot.

 

Zatvorite oči. Zamislite da je moguće da imate Dvojnika.

Kako bi on izgledao i kako bi živeo? Da li bi samo uživao ili bi odlučio da oseti ponekad i tugu? Kako se nositi sa gubitkom, sa nestajanjem? Kako je to činio Pesnik Sunca, naš zavičajni džin,Todor Manojlović? I šta mu se desilo i kako je baš njega  poljubilo Sunce?

„ Ko je to u ove sitne sate, pred zoru, pomisli Todor. Kad je širom otvorio vrata svoje sobe, imao je šta i da vidi. Na vratima je stajao – On. Drugi on, isti kao i on, likom, građom, kao preslikan! Todoru ispade vilica od čuda. Nije mogao da veruje! Kad se malo razabrao, i malo bolje pogledao, Todor  je primetio da je ovaj njegov Dvojnik ipak nešto drugačiji od njega samog, bio je vedriji, sjajniji , veseliji, detinjastiji u pokretima, slobodniji,i , najvažnije,nije imao rupu u srcu.“

 

Ovako je izgledao početak  priče o Todoru Manojloviću, našem zavičajnom  piscu i kritičaru, kome je bila posvećena treća radionica drugog ciklusa projekta Storytelling u Muzeju. Bibliotekari su sa decom razgovarali i o tome čemu služe moždane vijuge, kako misliti svojom glavom i kako se najbolje skoncentrisati. Tragali su za odgovorom na pitanje da li su umetnost i sloboda važniji od ljubavi i i smišlali dugačiji kraj Todorove drame Centrifugalni igrač.  Tokom ove radionice, u sobi Todora Manojlovića u Narodnom muzeju, učesnici su snimili i odlične kratke filmove.

 

U trećoj radionici drugog ciklusa „Storytellinga u Muzeju“ učestvovali su desetogodišnjaci, učenici OŠ „Servo Mihalj“, učiteljice Vesne Kostadinović, bibliotekari i kustosi Narodnog muzeja.

Naredna radionica Storytelling projekta biće jednako zanimljiva, jer se planiraju prave, istinite „Ribolovačke priče iz neolita“.