Zrenjanin- Svečanom akademijom danas je, u kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza” u Zrenjaninu, obeležen Dan Komande za razvoj Banatske brigade uz prisustvo visokih starešina Vojske Srbije, brojnih ličnosti iz javnog života grada i učenika završnih razreda srednjih škola sa teritorije Srednjobanatskog okruga.

Prisutne maturante, koji su se u krugu kasarne okupili u velikom broju zajedno sa svojim profesorima i direktorima, pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je prisustvovao svečanosti zajedno sa svojim saradnicima, pomoćnikom Simom Salapurom i sekretarom Skupštine grada Milanom Mrkšićem. Gradonačelnik je čestitao pripadnicima Komande za razvoj banatske brigade njihov dan, a maturantima poželeo da u društvu vojnika provedu prijatan dan.

 

Nakon svečane akademije, gosti garnizona obišli su krug kasarne i TT zbor i  upoznali se sa vojno-tehničkim sredstvima i delom naoružanja Komande za razvoj Banatske brigade.

 

Komanda za razvoj Banatske brigade je namenjena za uspostavljanje osnove za narastanje i razvijanje operativnih sposobnosti ratne jedinice. Nalazi se u Zrenjaninu, u kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza“. U sastavu jedinice Komande za razvoj Banatske brigade su komanda, komandna i logistička četa, a komandant Komande za razvoj Banatske brigade potpukovnik Aleksandar Dedić.

 
Komanda za razvoj Banatske brigade formirana je 17. avgusta 2011. godine. Komanda za razvoj Banatske brigade slavi svoj dan 17. novembra u spomen na dan kada je, 1918. godine, Zrenjanin oslobođen od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu.