Zrenjanin- U okviru muzičkog programa Kulturnog centra Zrenjanina u prve dve nedelje, januara, 2020.  godine  biće održana dva koncerta. U subotu, 4. januara u 19 časova u Baroknoj sali Gradske kuće biće održan koncert hora „Beogradski madrigalisti“ pod nazivom „Božićna muzika evropskih naroda“. Ulaz na koncert  je slobodan.  Već u četvrtak, 9. januara na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina održava se i džez koncert „Duh Pariza u Zrenjaninu“ na kojem nastupaju muzičari iz Francuske. Svi ljubitelji džez zvuka imaće jedinstvenu priliku da čuju vrsne francuske muzičare, prave virtueze na svojim instrumentima. Koncert počinje u 20 časova a karte, za ovaj koncert, u prodaji su na biletarnici Kulturnog centra po ceni od 400 dinara.

 

SUBOTA, 4. JANUAR

KONCERT HORA „BEOGRADSKI MADRIGALISTI“

 

Koncert hora „Beogradski Madrigalisti“ biće održan u subotu, 4. januara u Baroknoj sali Gradske kuće. Hor nastupa sa programom pod nazivom „Božićna muzika evropskih naroda“ u okviru kojeg će izvesti oko 15 kompozicija. Horom diriguje Aleksandar Brujić. Koncert počinje u 19 časova a organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i javnog informisanja Republike Srbije. Ulaz je slobodan.

 

Hor „Beogradski Madrigalisti“ je osnovan 1951. godine. Osnivač i dirigent Hora, Milan Bajšanski, formirao je novi horski ansambl koji je negovao jednu novu vrstu muzike. Tu su, pre svega, madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja.

Među osvojenim priznanjima se posebno ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu.

U ovom izuzetno plodnom periodu Madrigalisti su nastupali u Parizu, Nemačkoj, nekadašnjem SSSR-u (Moskva,Lenjingrad, Vilnus, i Tbilsij), Belgiji, Rumuniji, Holandiji, Danskoj, Bugarskoj, ali i na Dubrovačkim letnjim igrama, Ohridskom letu, BEMUS-u, Niškim horskim svečanostima, NOMUS-u, Mokranjčevim danima, Brankovom kolu i mnogim drugim renomiranim festivalima u zemlji i inostranstvu.

 

 

PROGRAM KONCERTA „BOŽIĆNA MUZIKA EVROPSKIH NARODA“

 

Anonim                             ADESTE  FIDELES

LE MESSAGE   DES ANGES   (francuska Božićna, 13.vek ,obrada F.A.Gevaert)

O LITTLE TOWN OF BEETHLEHEM (tradicionalna engleska,  obrada  R.Vaughan Wiliams)

GAUDETE                           (Iz zbirke  Piae Cantiones, Švedska, 1582)

Maja Janušić, sopran

  1. Vivaldi                            GLORIA IN EXCELSIS DEO  (GLORIA, RV589)

Ana Rašković, orgulje (klavir)

  1. F. Handel                         HOW  BEAUTIFUL  ARE THE FEET OF THEM THAT PREACH THE GOSPEL OF

PEACE

(arija iz oratorijuma MESIJA g.F.Hendla)

Maja Janušić, sopran

Ana Rašković, orgulje (klavir)

  1. Sibelius                           ON HANGET KORKEAT NIETOKSET
  2. Gruber                             STILLE NACHT

O TANNENBAUM              (nemačka tradicionalna, obradaJ.Knuth)

MENNYBÖL  AZ  ANGYAL   (mađarska tradicionalna)

RADUJTESJA  VSI  LJUDIJE   (rusinska tradicionalna)

OH! GUARDATE BEGLI ANGELI SANTI   (italijanska tradicionalna)

  1. C. Adam                              CANTIQUE DE NOEL

Maja Janušić, sopran

Ana Rašković, orgulje (klavir)

  1. Zupan                                  BOŽJI NAM JE ROJEN SIN
  2. S. Mokranjac                      ROŽDESTVO TVOJE
  3. Ilić                                       VITLEJEME SLAVNI GRADE

 

 

ČETVRTAK, 9. JANUAR BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI KONCERT „DUH PARIZA U ZRENJANINU“

U okviru  novogodišnje turneje po Srbiji specijalni gosti iz Francuske dolaze i u naš gradi zato ne propustite veče džipsi džez muzike „Duh Pariza u Zrenjaninu“ koju donose Dion Žuel, gitarista grupe Zaz, Aseo Bend i vokalna solistkinja Ana Štajer. Koncert pod nazivom „Duh Pariza u Zrenjaninu“  biće održan u četvrtak, 9. janura u Kulturnom centru  u 20 časova.

 

U okviru programa nastupiće specijalni gosti iz Francuske – Asseo Quartet (Aseo Kvartet). Muzičari se nalaze na evropskoj turneji, do sada su održali koncerte u Amsterdamu, Frankfurtu, Ženevi, Pragu, Varšavi, Cirihu i Minhenu a turneju nastavljaju i po gradovima u Srbiji među kojima je i Zrenjanin.

Svi ljubitelji džez zvuka imaće jedinstvenu priliku da čuju vrsne francuske muzičare prave virtuoze na svojim instrumentima: Guillome Juhel – poznati gitarista grupe ZAZ, koji na turnejama po čitavom svetu svira u najvećim koncertnim dvoranama – možete to videti i na njegovom sajtu prezentacije https://gipsytraffic.com/ .  Daniel Asseo, gitara (https://asseo.fr/ ) koji već 20 godina nastupa na svetskim scenama, zatim Matteo Gallus, virtuoz na violini, odlični Fedor Ruškuc (kontrabas) i vokalna solistkinja Ana Stayer, (https://www.anastayer.com/) koja svojim glasom očarava, ostaviće publiku bez daha izvođenjem džez manuša.

Virtuozne teme i intenzivne improvizacije dve gitare, violine i kontrabasa doneće autentičan zvuk džez-manuša i parisku atmoferu. Grupu vodi gitarista Danijel Aseo (Daniel Asseo), koji svira ovu vrstu muzike već 20 godina, kako u Francuskoj, tako i širom sveta. Komponovao je dela za svoj bend „Palinka“, s kojim je izdao tri albuma i nastupao u Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Meksiku, Šri Lanki, Maroku, Tunisu…
Ovoga puta, na koncertu će biti izvedene kompozicije Đanga Rajnharta, ali i autorska dela u nešto modernijem stilu, s primesama istočnjačkog zvuka.

 

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.

Dodatne informacije o prodaji  karata na 023/566-712.