Kada posmatramo demografske trendove, Srbija beleži izuzetno negativne rezultate. Negativna stopa prirodnog priraštaja je problem sa kojim se već dugi niz godina borimo i ujedno motiv da kontinuirano radimo na povećanju nataliteta i lečenju steriliteta.

 

Zbog infertiliteta, godišnje se oko 5.000 parova u Srbiji odluči za postupak vantelesne oplodnje. Iako se pretpostavlja da je uzrok neplodnosti češći kod žena, udeo je podjednak (i kod muškaraca i kod žena) i iznosi po 40 odsto. U 20 odsto slučajeva uzrok steriliteta je kod oba partnera.

 

S obzirom na to da ovi podaci pokazuju da veliki broj parova ima problem sa začećem, država već dugi niz godina uključuje u rešenje ovog značajnog pitanja i privatne klinike koje ispunjavaju stroge uslove za obavljanje postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO).

 

Jedna od prvih privatnih ustanova u kojima se o trošku države već 12 godina uspešno obavljaju ovi postupci je i Specijalna bolnica za ginekologiju „Jevremova“ sa porodilištem, koja je deo sistema MediGroup. Uspešnost u ovoj ustanovi je na svetskom nivou, stopa živorođene dece je oko 35 odsto, ili u proseku, godišnje više od 500 beba koje dolaze na svet uz pomoć postupka vantelesne oplodnje.

 

„Podatak da imamo veliki broj ostvarenih trudnoća iz postupka VTO nam služi kao podstrek da nastavimo da pomažemo što većem broju parova. Naročito nas motiviše činjenica da se veliki broj pacijentkinja, koje su u postupku vantelesne oplodnje preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odluči baš za našu bolnicu. Naš cilj je da opravdamo njihovo poverenje, da uvek imaju osećaj da su u dobrim rukama i da zajedničkim snagama stvorimo nešto najdragocenije – novi život. Ponosni smo što smo od početka saradnje sa RFZO, tačnije od 2008. godine, uradili 3.119 ciklusa vantelesne oplodnje i cilj nam je da taj broj raste iz godine u godinu. Posebno nam je drago što aktivno popravljamo demografsku sliku Srbije, što stvaramo budućnost ove zemlje“, ističe Marija Rabrenović izvršna direktorka bolnica MediGroup.