Zrenjanin- Sa ciljem promovisanja vina Banata, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Turistička organizacija grada Zrenjanina, Kulturni centar, Udruženje  „Klub Vina“ i IP Media 023 organizuju prvi internacionalni banatski vinski festival vina i tradicionalno takmičenje „Najbolje vino Banata 2020“.

TAKMIČENJE „NAJBOLJE VINO BANATA“

Pravo učešća na takmičenju „Najbolje vino Banata“ ima svaka punoletna osoba, udruženje, vinarija sa teritorije Banata koja ima svoje proizvodeno vino. Jedan učesnik može da se takmiči sa više različitih vina.

KATEGORIJE VINA:

Svako se vino prijavljuje za jednu od četiri kategorije, koje se posebno ocenjuju: bela, crvena, roze i šiler vina i banatski šiler. Vinar – takmičar sam određuje u koju kategoriju njegovo vino pripada.

Banatski šiler – vina proizvedena po specifikaciji Standarda za Banatski šiler ocenjuju se i izlažu izvan konkurencije i bez naplate kotizacije. Standard je sastavni deo ovog konkursa.

NAČIN PRIJAVLJIVANJA:POZIV ZA IZLAGAČE

Uzorci vina, dve staklene boce minimalno 0,75l, propisno zatvorene i označene, predaju se  28. i 29. februara od 9 do 13 časova, u prostojijama Kulturnog centra Zrenjanina ulica Narodne omladine broj 1. Na ovu adresu se mogu slati uzorci i poštom na teret i odgovornost pošiljaoca. Pri tome, pošiljka mora stići u označenom roku za prijem, a pošiljalac je dužan  da označi svaku  svoju bocu zasebno sa dole navedenim podacima, kao i da uplati iznos od 200 dinara po uzorku vina na račun Kluba vina, kao donaciju. Boroj računa za uplatu je 105-3541-76.

Takmičari iz inostranstva su oslobođeni uplate uplate donacije.

Uzorak mora imati sledeće podatke: ime i prezime, adresu proizvođača, naziv vina i godinu berbe, vrstu vina (belo, crveno, roze, šiler i banatski šiler) i geografsko poreklo grožđa.

Pri predaji uzoraka takmičar je obavezan da pokaže svoju ličnu kartu na uvid.

OCENJIVANJE I PRIZNANJA:

Ocenjivanje uzoraka se obavlja na „slepo“ od strane iskustnih i priznatih ocenjivača, internacionalnih vinskih sudija, somelijera i enologa) 3. marta, od 10 do 15 časova, u prostorijama Kulturnog centra Zrenjanina. Na osnovu ocena formiraju se rang liste za svaku kategoriju vina.

Prvoplasirani sa zavređuje titulu Najbolje (belo, crveno, roze, šiler i banatski šiler) vino takmičenja „Najbolje vino Banata 2020“ bez obzira na geografsko preklo grožđa.

Titulu Najbolje vino Banata 2020, kao apsolutni pobednik takmičenja, komisija dodeljuje vinu koje se po oceni komisije ističe, bez obzira na kategoiju vina, pod uslovom  da je proizvedeno od grožđa poreklom iz Banata.

Vinar, čije je vino dobilo laskavu titulu „Najbolje vino Banata“ takmičenja treba da  obezbedi još 5 boca istog vina, dok pobednici po kategorijama treba da obezbede po 3 boce. Dodatne boce će organizator otkupiti po ceni od 500 din/boci (apsolutni pobednik), odnosno 400 din/boci za pobednike po kategorijama.

 Pobednicima slede priznanja u vidu pehara, diploma i prigodnih nagrada.

Ostali učesnici dobijaju priznanje u vidu diploma sa naznakom ranga i medalje na osnovu broja bodova, odnosno zahvalnice za učešće na takmičenju.

Banatski šiler se ocenjuje od strane posebne komisije i ne takmiči se sa ostalim vinima.

PROGLAŠENJE POBEDNIKA

Proglašenje pobednika i dodela nagrada biće održano 6. marta, u hali Medison uz javnu degustaciju uzoraka vina prispelih na takmičenje.  ULAZNICA je nepovratna degustaciona vinska čaša namenjena javnoj degustaciji u iznosu od 200 dinara.

O značaju manifestacije na današnjoj konferenciji u Multimedijalnoj sali Gradske kuće govorili su Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Branislav Prohaska iz „Kluba vina“ koordinator takmičenja i Goran Marinković direktor Kulturnog centra.

„Očekujemo da će na manifestaciji biti predstavljeni najbolji proizvođači vina i da će se potvrditi kvalitet vina sa našeg područja. Ove godine ocenjivači će biti međunarodne vinske sudije, vrhunski enolozi i somelijeri“, istakao je Branislav Prohaska iz „Kluba vina“ Zrenjanin, koordinator internacionalnog banatskog vinskog festivala.

„Grad Zrenjanin prepoznao je značaj manifestacije  i pružio podršku. Prijave za učešće su u toku, svi učesnici mogu se prijaviti Turističkog organizaciji grada Zrenjanina. Za izlagače cena štanda iznosi 3.000 dinara, dok takmičari ne plaćaju“, rekao je Zoran Ljubotina.

„Manifestacija „Najbolje vino Banata” je takmičenje od izuzetnog značaja za kulturu vina u našoj regiji iz više razloga, jer promoviše proizvodnju vina iz sopstvenih malih vinograda Banata, najviše standarde u kvalitetu vina, oslikava stvarno stanje potencijala za proizvodnju vina, ne pravi razliku u odnosu na amatere i profesionalce i povezuje lokalna seoska udruženja Banata”, rekao je Goran Marinković.

Takmičenje vina nastalih u našem regionu u novijoj istoriji grada datira od 2009. godine. Tada je na inicijativu lokalnih seoskih udruženja vinogradara Regionalna privredna komora bila organizator, i angažovali su profesionalne ocenjivače. Najbolja vina tog takmičenja su prezentovana na prvoj Vinskoj večeri, svojevrsnom vinskom balu u hotelu Vojvodina.

Od 2015. Klub Vina dobija partnera u organizaciji – Kulturni centar Zrenjanina, i  Grad Zrenjanin kao pokrovitelja manifestacije. Ova saradnja je veoma uspešno funkcioniše i do danas.

2018. godine manifestacija je proširila granice na Banat (sa dosadašnjeg Srednjeg Banata) sa tendencijom da u budućnosti obuhvati i Banat izvan naših granica (Mađarski i Rumunski deo Banata).

Od samog početka veličina i ozbiljnost ovog takmičenja  jeste u ocenjivanju vina od  strane profesionalnih sudija za vino. Posebno je važno naglasiti, da je tradicionalno vino ovih krajeva prepoznato, kao Banatski Šiler, i da počev od 2018. godine se ocenjuje izdvojeno sa namerom da se sačuva tradicija, nematerijalno kulturno dobro Banata.

PROGRAM PRVOG INETRNACIONALNO G VINSKOG FESTIVALA

10:50  Vinska himna Ana Šajrer vokalna solistkinja i Marta Rinro klavirska pratnja

11h Svečano otvaranje manifestacije: učesnicima će se obratiti pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo doc. Vuk RadojevićČedomir Janjić gradonačelnik Zrenjanina, Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije Grada, Goran Marinković direktor Kulturnog centra i Branislav Prohaska iz „Kluba vina“ koordinator takmičenja.

11:20 – 11:45 Kulturno umetnički program: Milica Dosković vokalna solistkinja, Maja Pandurov pesnikinja, Jovica Jašin glumac i LID Pionir.

STRUČNA PREDAVANJA 1. DEO

13h Prof.dr Dragoslav Ivanišević

13:30h Prof. dr Vladimir Puškaš

14h MSC Ljubica Radan

14:30 PrOglašenje pobednika i dodela nagrada

STRUČNA PREDAVANJA 2. DEO

15:30h Prof dr Branislav Vlahović

16h DR Anton Puškarić

16:30h Dr Nataša Pavlović

17-18h Tamburaši „Melemi“