Zrenjanin- Našoj redakciji javio se sugrađanin Ljuba Davidović koji drži odgajivačnicu rase Cane Corso pasa i ukazao na sve češći problem  zlostavljanje životinja i nehumano postupanje sa psima. Nov zakon nalaže da je  držalac psa i mačke dužan da se brine o životinjama, da ih neguje, hrani, obezbedi im potrebne sanitarno-higijenske uslove, redovnu vakcinaciju protiv besnila i lečenje, kao i  da izvrši upis i registraciju psa na način propisan zakonom. Ovaj zakon se vrlo često zanemaruje i dolazi do ozbiljnog narušavanja zdravlja pasa koji zahteva ozbiljnu reakciju ne samo državnih organa već i cele zajednice.

Naš sugrađanin Ljuba Davidović imao je vrlo negativno isukstvo kada je iz najbolje namere poklonio dva psa rase Cane Corso svom komšiji nadajući se da će i on krenuti njegovim stopama i uzgajati ovu rasu pasa. Posle određenog vremena kada je hteo da poseti pse koje je poklonio, doživeo je pravi šok i zatekao ih u veoma lošem stanju.

„Evo fotografija pasa sa lice mesta, pitanje je da li će ženka uspeti da se izvuče…Smešno je i to sto mi je Levijatan tražio neke potpuno nebitne informacije, tipa da li su psi čipovani i zašto sam  poklonio pse? Ne znam kakve to veze ima sa stanjem pasa, pa valjda bi trebali da reaguju u slucaju bilo kog psa!  Pokušao sam da se  dogovorim sa svojim komšijom, ali neodgovorni vlasnik očigledno to ne želi. Zato sam bio prinuđen da pozovem veterinarsku inspekciju koja je rekla da mejlom pošaljem slike i adresu i da će oni ubrzo sa policijom izaći na lice mesta.

 

Da je problem finansijske prirode, nekako bih mogao da razumem, međutim, ja sam im nudio hranu da im pomognem ali su oni uporno tvrdili da je sve u redu i pritom me izbegavali. Hvala svim prijateljima koji su ponudili pomoć, što u hrani, što u logostici, sto u fizičkom smislu“- istakao je za ZRklik portal Ljuba Davidović.

Ljuba je našoj redakciji poslao slike kako su psi izgledali dok su bili kod njega:

 

Nov zakon o dobrobiti životinja možete pogledati OVDE