Zrenjanin- U četvrtak, 11. juna u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvarena 15. Završna izložba učenika srednjih škola. Grupa izloženih radova čini celinu koja se otvara pod sloganom – „Umetnost je lekovita“. Na izložbi se predstavljaju radovi učenika: HPTŠ „UrošPredić“, Zrenjaninske gimnazije, Muzičke škole „Josif Marinković“, Srednje poljoprivredne škole, ETŠ „Jovan Trajković“ i Tehničke škole. Izložbom se afirmiše likovno stvaralaštvo učenika srednjih škola. Na izložbi učestvuje oko 50 učenika-autora sa preko 120 radova koji su urađeni u različitim likovnim i umetničkim tehnikama, kao što su: olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera i fotografija.

Počev od 2006, prvom izložbom učenika smera tehničar-modelar odeće HPTŠ „UrošPredić“, do sada je održano 13 izložbi u Kulturnom centru a jedna u PK „Zeleno zvono“. Osnivanjem „Likovne sekcije srednjih škola“ u HPTŠ „UrošPredić“ 2012, pridružuju se učenici Zrenjaninske gimnazije, a kasnije i učenici drugih srednjih škola. Koordinatorka i organizatarka sekcije i mentorka ovog učeničkog programa, od samog početka, je Dušanka Đorđević, profesorka likovne kulture.

Organizatori izložbe su: HPTŠ „UrošPredić“, Zrenjaninska gimnazija i Kulturni centar Zrenjanina dok su pripremu i realizaciju izložbe pored Dušanke Đorđević pomogli i mentori učenika: Ana Stanar, Mira Topličević i Branko Đukić, profesori likovne kulture u srednjim školama.

 

 

U sklopu otvaranja predstaviće se i projekat „Oslikavanja“ koji realizuje Klub roditelja i nastavnika „Sinapsa“ iz Zrenjanina i Klub učenika Zrenjaninske gimnazije i koji duguje veliku zahvalnost Štampariji i studiju za grafički dizajn „Diginet“ i Kompaniji „PerSu“ na ukazanom poverenju i na donaciji.

 

Otvaranje izložbe i predstavljanje programa „Oslikavanje“ počinje   u 18 časova.

 

Imajući u vidu okolnosti vezane za Covid-19 i postojećih mera vezanih za zaštitu zdravlja stanovništa, pored navedenog, zrenjaninska publika će imati priliku i  da putem lajv striminga (live streaming) na FB stranici KCZR, pogleda i vođenje kroz izložbu i da na taj način bude uz nas na otvaranju i podrži talentovanu decu.