Zrenjanin- Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković potpisali su danas u Gradskoj kući podršku kandidaturi Zrenjanina za Evropsku prestonicu sporta 2021, a potpisivanju je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura koji je istakao da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji koji se kandidovao za to prestižno priznanje.

“U toku su intezivne pripreme našeg grada za digitalnu evaluaciju naše kandidature koja će se održati putem interneta, imajući u vidu činjenicu da je aktuelna situacija sa koronavirusom odložila dolazak komisije u naš grad. Zrenjanin je oduvek bio lider u razvoju sporta, ali i olimpizma u ovom regionu. Dok čekamo dvadeset treću olimpijsku medalju zrenjaninskih sportista, podsećamo se i velikih infrastrukturih ulaganja u sport u poslednjih nekoliko godina: renoviranje hale “Medison”, izgradnja nove atletske staze, izgradnja nekoliko fiskulturnih sala u naseljenim mestima, postavka reflektora na stadionu, izgradnja fudbalskog stadiona u Melencima, izgradnja nekoliko košarkaškh terena sa tartan podlogom, kao i terena za tenis, ali gledamo u budućnost gde nas očekuje još ulaganja u sportsku infrastrukturu i celokupni sport”, rekao je povodom kandidature Zrenjanina Simo Salapura.

Pokrajinski sekretar Batez takođe je izrazio zadovoljstvo što je Zrenjanin prvi grad u Srbiji koji je postao član Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta, a posebno što je aplicirao da bude prestonica sporta Evrope 2021. godine.

“Grad Zrenjanin sigurno je jedan od najsportskijih naših gradova, s izvanrednom sportskom infrastrukturom, lokalnom samoupravom koja ima izuzetno razumevanje za sport i koja je u prethodnom periodu izuzetno mnogo uložila u razvoj sporta, u finansijsku podršku sportskim klubovima i udruženjima, grad koji je dao olimpijske, svetske i evropske šampione, mnogo medalja decenijama unazad, sa blizu 200 sportskih organizacija, sa ulaganjem u kapitalnu infrastrukturu, tako da je ovo jedna podrška Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu samoj kandidaturi i svemu što je potrebno za promociju grada Zrenjanina u vezi sa kandidaturom za Evropsku prestonicu sporta 2021. godine”, kazao je Batez.

Još je dodao da je svima u interesu da, posle Novog Sada, koji je prošle godine bio omladinska prestonica Evrope, a naredne Evropska prestonica kulture, još jedan grad u Pokrajini i Republici Srbiji, Zrenjanin, sa izuzetnom sportskom tradicijom, infrastrukturom i sportskom vizijom, bude i Evropska prestonica sporta 2021. godine.