U Zrenjaninu su se prethodnih  dana snimale scene za seriju „Nobelovac“ koja je posvećena Ivi Andriću, velikanu srpske književnosti XX veka. Serija će  premijerno biti  prikazana  na RTS-u naredne godine.

Serija „Nobelovac“ prati 1961. godinu kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost.  Kroz radnju serije Andrićevim mislima vratićemo se u prošlost kada je napisao tri najznačajnija i nagrađena romana – Travnička hronikaNa Drini ćuprija i Gospođica.

Koreditelj serije (zajedno sa Borišom Simovićem) i glavni glumac u seriji  Tihomir Stanić za portal ZRklik izjavio je da su u Zrenjanin  prvenstveno došli zbog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ koje izgleda kao evropsko pozorište iz tog vremena, koje kao takvo odgovara za potrebe snimanja scena. „Snimamo na gradskom trgu, jer  Gradska kuća izgleda impresivno. Hvala lokalnoj samoupravi na pruženoj podšrci i prostoru koji nam je ustupila za snimanje. Treba isatći da nam je grad izašao u susret za sve potrebe snimanja serije, kao što je gašenje rasvete u centru grada, što je retkost u današnje vreme“- rekao je koreditelj serije i glavni glumac, Tihomir Stanić.

Foto: Postavljene su ulične lampe ispred gradske kuće za potrebe snimanja

Pored našeg grada kadrovi serije Nobelovac snimaju se u Beogradu i okolini,  kao i u Herceg Novom, Sarajevu i Višegradu.

Foto: Postavljena je i ogromna rasveta na trgu

U seriji Nobelovac mladog Ivu Andrića glumi Igor Jurinić . „Meni ovde u Zrenjaninu živi bratić tako da ima neka tajna veza sa vašim gradom. Ova serija je za mene veliki izazov s obzirom da glumim mladog Ivu Andrića, ali što je veći izazov to je veći napredak. Osećam se jako ugodno u Zrenjaninu i zrači nekom posebnom  toplinom“- istakao je glumac iz Zagreba Igor Jurinić.

Serija Nobelovac u osam epizoda bavi se životom našeg nobelovca, Ive Andrića sa glavnim fokusom na trenutak kada je autor romana „Na Drini ćuprija“ dobio Nobelovu nagradu za književnost, 1961. godine, ali, kroz svojevrsnu unutrašnju dramu glavnog junaka, pokriva i dramatične godine književnog stvaranja tokom Drugog svetskog rata, kao i Andrićev život u posleratnom Beogradu.

Uloge u ovoj seriji, pored koreditelja i glumca Tihomira Stanića, tumače: Igor Jurinić, Selma Alispahić, Vladan Gajović, Bojan Žirović, Branka Šelić, Bojana Zečević, Petar Novaković, Svetozar Cvetković, Milivoje Obradović, Slobodan Beštić, Aleksandra Pleskonjić i Vahid Džanković.

Podsetimo, u našem gradu snimao se film o Tomi Zdravkoviću, „Djeca Kozare“, serija „Senke nad Balkanom“…

Pogledajte set fotografija sa snimanja filma o Tomi Zdravkoviću

U ZRENJANINU SE SNIMAJU KADROVI FILMA „DJECA KOZARE“ (FOTO)

SNIMANJE SERIJE DRAGANA BJELOGRLIĆA DANAS U ZRENJANINU/ FOTOGRAFIJE

Zrenjanin u potpunosti opravdava sertifikat “Film Friendly”, koji je stekao 2014. godine kao okruženje naklonjeno filmskoj industriji i jedan je od 25 lokalnih samouprava u Srbiji koje ispunjavaju zahteve Srpske filmske asocijacije u pogledu propisanih procedura i nadležnih lokacija, realno dostupnih za različite filmske i serijske produkcije.