Od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do 14.07.2020. godine, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2850 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom.

U poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrovano 159 novih slučajeva. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike je i dalje u značajnom porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Epidemiološka situacija za AP Vojvodini u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije.

Na sajtu covid19.rs izneti su podaci da se na dan, 13. jul 2020. godine, u opštini Zrenjanin u samoizolaciji nalazi 117 osoba, u opštini Sečanj 1 , Žitište 6, u Titelu u 10, Novom Bečeju 19, u Kikindi 84 osoba…

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni.

Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

Institut za javno zdravlje Vojvodine apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

  • Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra
  • Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  • Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  • Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  • Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  • Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.