Izložba “Rat i humor 1914 – 1918.” biće postavljena za publiku u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 26. avgusta 2020. godine. Izložba se realizuje u saradnji Instituta za istoriju oglašavanja i zrenjaninskog muzeja. Autorski tim čine Vladimir Čeh, prof. dr Milan Ristović i dr Nataša Jovanović, u saradnji sa Prvoslavom Plavšićem, uz svesrdnu pomoć Miloša Ristovića i timova Alma Quatro, Beoexpo i Digital Mind. Nadležni kustos je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.
Podršku realizaciji izložbe pružila je ambasada SAD.
Izložba će biti otvorena do 24. septembra 2020. godine.
Ulaz je slobodan.

O IZLOŽBI
Postavka prikazuje kako je u štampanim medijima u Prvom svetskom ratu korišćen humor kao delotvorno propagandno sredstvo namenjeno mobilisanju javnosti. Veoma efikasno sredstvo koje lako i brzo izaziva emocije, humor je bitan element u komunikaciji sa populacijom. Namenjen je skretanju pažnje (informacija) ili njenom preusmeravanju (manipulacija). U Velikom ratu korišćen je u svim verbalnim (ironija, sarkazam, satira, parodija) i vizuelnim formama (karikatura, strip), u svim raspoloživim medijima tog doba: letak, plakat, razglednica, časopisi, novine i drugo, u štampanom i rukopisnom izdanju.
Prikazani artefakti na izložbi su posmatrani kao istorijski dokumenti, bez vrednovanja ideja koje prenose, iz političkog, vojnog, društvenog ili nacionalnog aspekta. Posmatrani su kao komunikacione alatke, kao primeri na koje su načine iste teme saopštavane u različitim kulturama zbog ostvarenja istih ciljeva.
Izložbu čini retko viđena originalna građa Narodne biblioteke Srbije, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” i Instituta za istoriju oglašavanja:
• luksuzno izdanje dve knjige sa ilustracijama Lujsa Remerkersa štampane 1917. godine pod brojem 200 za Mihajla Idvorskog Pupina, koji svojim potpisom potvrđuje da ih 1932. poklanja Beogradskom univerzitetu. Predgovor je napisao Teodor Ruzvelt.
• rukopisne „rovovske novine” koje su srpski vojnici pisali na Solunskom frontu kao i niz sačuvanih primeraka satiričnih srpskih časopisa. Ovu građu je za izložbu pripremila dr. Nataša Jovanović.
• primerci američkih, britanskih i francuskih satiričnih časopisa iz perioda Velikog rata iz arhiva Instituta za istoriju oglašavanja.
Na izložbi je dat pregled kako su rat videli satirični časopisi u Austriji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Italiji, Kanadi, Rusiji, Sjedinjenim američkim državama, Francuskoj i, naravno, u Srbiji.
Posetioci će moći da se upišu u „Knjigu utisaka” rukom, tastaturom ili „selfi snimkom” na izabranu antiratnu razglednicu. Jednim „klikom” će moći da je pošalju direktno sa kompjutera u željeno poštanske sanduče, odštampanu na kartonu sa nalepljenom prigodnom („privatnom“) markom koju je povodom izložbe izdala Pošta Srbije.