Kušadasi čije ime u prevodu glasi „Ostrvo Ptica“ iznova i iznova vraća se na velika vrata, kao najpoznatije letovalište na zapadnoj obali Turske svake godine potvrđuje svoju reputaciju izuzetnog domaćina.

 

Ovaj moderan grad sa gotovo 140.000 stanovnika, kojih je dosta više u letnjim mesecima, obećava i na raspolaganje daje sve što možete poželeti na svojem letovanju, od vrhunskih plaža, sjajnog noćnog života, smeštaja svih kategorizacija, povoljne kupovine, do bogatog kulturno istorijskog nasleđa.

 

Kušadasi je svake godine darovan sa gotovo 300 sunčanih dana, te u tom pogledu može parirati Azurnoj obali, a još jedan adut koji mu ide u korist, jeste i veoma prijatna i blaga klima, tako da ovde sezona gotovo da i ne prestaje.

Veliki plus za ovo mesto jeste i to da su gotovo sve plaže javne, te svako može postaviti svoj peškir i suncobran bez nadoknade, a ležaljke i sunocbrani ispred pojedinih hotela su tu zbog komfora gostiju.

 

Neke od najlepših plaža u gradu i okolini, sa osnovnim karakteristikama slede u nastavku:

Gradska plaža, smeštena je u centru Kušadasija, veoma je posećena, lepo uređena i peščana.

-Ladies Beach se nalazi u blizini centra, poznata po svojoj čistoći i uređenosti, dugačka je oko kilometar i more je čisto i prozirno na ovoj lokaciji. Nekada je bila namenjena isključivo ženama što i samo ime kaže, dok je danas otvorena za sve posetioce, nezavisno od pola i uzrasta.

-Golubije Ostrvo vam svakako proporučujemo da posetite bar na jedan dan tokom boravka zbog njegove blizine i lepote. Plaža ovog ostrva povezana je sa kopnenim delom preko mola a do nje možete stići sa Ladies Beach-a uz pomoć Dolmuša.

-Kuštur plaža je manje uređena i manje posećna od do sada navedenih, peščano šljunkovita poznata po dobroj ponudi sportova na vodi, odlično povezana sa centrom putem Dolmuša, kod nje se nalazi i Tusan plaža i istoimeni hotel.

-Na tridesetak kilometara od centra Kušadasija, nalaze se 5 plaža nacionalnog parka, nadaleko poznate po svojoj izuzetnoj čistoći, predivnim prirodnim bogatstvima, smeštene u manjim uvalama koje odaju utisak da se nalazite na ostrvu. Predviđene za mirniji odmor i za one kojižele da se udalje od gradske vreve i u hladu borova ostave svoje ležaljke te se prepuste uživanju i relaksaciji.

-Još jedna vrhunska plaža smeštena je na 6 kilometara od centra, zbog svoje dužine od 18km nazvana je Long Beach i na njoj se nalazi i vrhunski aqua park kao i  puno sadržaja koji garantuju dobru zabavu.

Ovo su samo neke od izdvojenih plaža koje su favoriti većine turista. Na gotovo svim ovim plažama postoji dovoljan broj beach barova, restorana, kafića i svih mogućih ugostiteljskih objekata te je ponuda zabave, hrane i pića velika, takođe sve plaže povezane su sa centrom dolmušima tj. malim autobusima koji se glavno prevozno sredstvo u svim Turskim turističkim destinacijama (lako ih je koristiti kao vid prevoza, jer svaki dolmuš ima tablu sa svojom krajnjom destinacijom na vetrobranskom staklu).

Dok ste na plaži, iskoristite priliku da probate pravu Tursku kafu, koja se umesto na ringli ili šporetu sprema u zagrejanom pesku…Prosto ćete osetiti spoj tradicije i egzotike dok je lagano gustirate, a ovaj topli napitak sjajno ide uz lokum i baklavu, te posle dobrog donera, kebaba ili nekog drugog lokalnog specijaliteta.

Smeštajne kapacitete Turističke agencije Barcino Tours pogledajte OVDE

 

Za razliku od Antalijske regije ovde dominiraju manji hoteli prolagođeni svačijem ukusu i budžetu, što je veoma bitna odlika ovog mesta-njegova pristupačna cena koja nije u proporciji sa sjajnim kvalitetom. Baš ovakav vid ugostiteljstva sa ljubaznim vlasnicima hotela i osobljem, pruža onaj topli osećaj doma i pripadnosti koji svi tražimo. Naravno da i ovde postoje luksuzni resortovi i hoteli od 4* i 5*, od kojih neki imaju i preko 400 soba i vrhunski all inclusive koncept.

Noćna dešavanja u gradu, uglavnom se u najvećoj meri odvijaju u centru, tu je stari grad sa svojim bazarom (gde možete kupiti sjajnestvari i suvenire no imajte na umu da su Turci izvrsni trgovci koji uživaju u cenkanju). , puno poslastičarnica i lokala, a duž Ataturkovog Bulevara uz obalu nalaze se brojnih pub-ovi i kafići koje uglavnom posećuju mladi kako bi se „zagrejali za noćni provod“. Ovde se slobodno služi alkohol, i lokali rade najčešće do 1h – 1:30h iza ponoći, pa tada svi oni koji su željni noćnog provoda odlaze u noćne klubove koji se kasno otvaraju i rade do ranih jutarnjih sati.

Na sredini bulevara smešteni su najbolji restorani, namenjeni onima koji vole neku mirniju varijantu noćnih dešavanja, na meniju pretežno dominira sveža riba i plodovi mora.  Cene u kafićima i restoranima su takođe veoma povoljne kao i smeštaj i prevoz, te se u većini ne razlikuju previše od cena u Novom Sadu ili Beogradu, što je priznaćete nesvakidašnje za jedno letovalište ovog kalibra.

Osim uživanja na sjajnim plažama i u vrhunskim lokalima iz ovog grada organizuju se jedinstveni izleti a neki od najpopularnijih su:

-Pamukale sa obilaskom Heropolisa, Nekropolisa (grada mrtvih) i kupanjem u termalnim krečnjačkim bazenima i Kleopatrinim bazenima. Imaćete utisak kao da se nalazite na nekoj drugoj planeti van Sunčevog sistema dok se budete kupali na ovom mestu.

-Efes gde ćete obići Artemidin hram, jedan od 7 svetskih čuda starog sveta, Bogoridičinu kuću i Baziliku Sv. Jovana.

-Aquafantasi je jedan od najvećih aqua parkova u Turskoj (imajte na umu da je konkurencija ogromna) koji takođe možete posetiti.

Krstarenje brodom i obilasci najlepših plaža regije.

-Tursko veče je nezaobilazno za sve ljubitelje Turske kulture i tradicije.

 

Dakle da se zaključiti da Kušadasi nudi za svakog ponešto i za većinu nas baš sve što nam je potrebno, te ako se odlučite da svoj odmor provedete ovde možete dobiti možda i najbolji odnos cene i kvaliteta usluge i leto za pamćenje.

 

Za više informacija, pozovite poslovnicu u Zrenjaninu na broj 023/315 5 315, ili dođite lično na adresu Svetozara Markovića broj 2 (pešačka zona).