Hram Svetog Oca Nikolaja koji se nalazi  u zrenjaninskom naselju  „Zeleno polje“ zadužbina je upokojenog arhitekte Vojislava Devića. Zamisao zadužbinara bila je da hram sagradi na korist narodu i pravoslavnim vernicima grada Zrenjanina, ali ga je prerana smrt omela u ostvarenju te želje. Poslednju volju i želju pokojnog Vojislava u delo je sprovela njegova majka Vidosava, rodom iz Melenaca.

 

Otac Pravoslavne crkve u Zrenjaninu Radivoj Nađalin i vernici  u čast i zahvalnost Vidosave Dević koja je u ponedeljak, 22. juna 2020. godine, napunila 99 godina, organizovali su proslavu u prijatnom abijentu porte Hrama.

„Neka Bog blagoslovi našu baka Vidosavu. Želim da se zahvalim baka Vidi u ime Srpske Pravoslavne crkve i u ime vladike banatskog za sve dobro što nam je u životu učinila, napravila molitveno mesto, parče  neba na zemlji,  u uspomenu na njenog sina“, rekao je otac Radivoj i poželeo baka Vidi dobro zdravlje, kao i da dogodine proslavi jubilarni 100. rođendan.

Zlatnik Bogorodice dar vladike za baka Vidu.

Slavljenica se zahvalila na lepim poklonima, željama i rekla da je ovaj dan bio poseban za nju.

Hram Svetog Oca Nikolaja u Baranjskoj ulici, u zrenjaninskom naselju “Zeleno polje”, prvi je novosagrađeni pravoslavni hram u gradu nakon dva veka.

Počeo je da se gradi 2015. godine, a posvećen je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu, krsnoj slavi porodice Dević, koja se obeležava 19. decembra.

Akademski slikar Gojko Ristanović, započeo je oslikavanje Hrama početkom 2017. godine i nakon više od godinu dana freskopis na oko 500 kvadratnih metara je završen.

Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej, sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, u prisustvu velikog broja vernika, crkvenih velikodostojnika i gradskih čelnika osveštao je 14. jula 2018. godine novosagrađen  hram Svetog oca Nikolaja u Zrenjaninu.