Na 14. Novosadskom strip vikendu koji će se održati od 3. do 4. oktobra u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ (Antona Čehova br. 4.) u subotu, 3. oktobra u 16h predstaviće se časopis „Stripolis“.  Na promociji najnovijeg broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa govoriće Branko Đukić, urednik publikacije koju objavljuje Kulturni centar Zrenjanina u okviru sopstvene izdavačke produkcije.

 

 

O novom broju časopisa „Stripolis“

Nakon završenog zrenjaninskog festivala stripa, na zadovoljstvo ljubitelja ovog medija  iz štampe je izašao 12. broj časopisa –

 

Redakcija „Stripolisa“ o časopisu:

„Ovaj broj ostaće zapamćen po tome što je nastaou vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom, ali čak ni to nije nas sprečilo da nastavimo sa ustaljenim pojavljivanjem.

Ovog puta odlučili smo da vam predstavimo strip Gvida Krepaksa – „Invazija Mak Similijana XXXVI“. Gvido Krepaks dobro je poznat na našim prostorima po serijalu „Valentina“, ali ga sada možemo videti u sasvim drugom svetlu, gde u okvirima fantastike, on u svom stripu iznosi jasnu osudu rata u Vijetnamu i vojne interevencije Sjedinjenih Američkih Državana na  jugoistoku. Ovaj strip je invektiva svih ugnjetačkih ratova, bez obzira na njihovo vreme i mesto. Svaki kadar koji Krepaks nacrta je pravo malo umetničko delo, a kada se tome doda još i njegova umešnost montaže dobija se strip izvanrednog kvaliteta.

Osvaldo Viola je za razliku od Gvida slabo poznat našoj publici. Objavili smo jedan njegov strip u trećem broju „Stripolisa“, a sada smo se odlučili za čitavu seriju kratkih priča: Crtež ovog Argentinca odlikuje se jednostavnošću, ekspresivnom linijom, munjevitim i kratkim kadrovima što njegove stripove čini izuzetno pitkim i lakim za čitanje. Scenarista ovih kratkih priča koje je Osvaldo nacrtao je niko drugi do Enrike Sančez Abuli, čuveni Španac koji se proslavio na serijalu „Torpedo 1936″, provokativnim pričama koje na svima razumljiv način poniru u dubinu čovekove duše. Sve to ne nedostaje mu ni u stripovima koje objavljujemo.

Ruben Peljeharo je pre nasleđenog stripa „Korto Malteze“ uradio mnogo stripova drugačijim rukopisom i mi smo se ovaj put odlučili da predstavimo jedan strip iz njegove ranije faze stvaralaštva.

Vinsor MeKej je sigurno jedan od onih autora koji je svojim stvaralaštvom zadužio istoriju umetnosti. Njegov rad na stripu uticao je na mnoge generacije strip crtača, ilustratora, slikara… Nikada nije na odmet podsetiti se njegovog majstorstva, a samim tim i odagnati zaborav na njega.

Kao što ćete verovatno i primetititi u ovom broju „Stripolisa“ preovlađaju stripovi sa nešto klasičnijim pristupom nego što je to bio slučaj sa prethodnim brojevima. Dobro ih pogledajte, sigurni smo da će vam se svideti.“