Zrenjanin- Manifestacija „Muzeji za 10“ održaće se  ove godine u  periodu od 9. do 15. novembra. Evropska noć muzeja biće obeležena u subotu, 14. novembra 2020. godine.

 

Program Narodnog muzeja Zrenjanin tokom manifestacije sadrži pet izložbi, pristup Stalnoj postavci i projekciju filma „Ruža Šulman“. U Salonu će biti postavljena aktuelna izložba „Smrt fašizmu!“ kao i kamerna izložba „Tito plakat – štampana akcija“, u Holu izložba radova dečje radionice „Moj grad, lep kao slika!“, Mali salon prikazuje izložbu „Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“, a na drugom spratu Muzeja biće kamerna postavka „Upoznajte primate“. Stalna postavka takođe je otvorena za posetioce. Film „Ruža Šulman“ biće prikazan u Noći muzeja u subotu 14. novembra u 19 časova u Salonu NMZ.

„Kako bi se publika uključila u naše aktivnosti, organizatori manifestacije Muzeji za 10 pokreću akciju „Predstavi svoj muzej”, kojom posetioce pozivamo da u formi kratkog video klipa od najviše tri minuta predstave svoj omiljeni lokalni muzej. Klipove će i publika i organizatori  postaviti na društvenim mrežama, a najkreativniji će biti nagrađeni. Posetioci prilikom postavljanja materijala treba da stave sledeće haštagove: #Muzejiza10 #ICOMSerbia #muzejzr #muzejzrenjanin“, navodi se u saopštenju Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Tokom trajanja manifestacije radno vreme Narodnog muzeja Zrenjanin biće uobičajeno:

  • izložbeni saloni će biti otvoreni 9 do 19. 30 (sa pauzom 13.30 do 14 časova),
  • stalna postavka radiće 8.30 do 19 časova. U sredu 11. novembra kada se obeležava Dan primirja Muzej neće raditi.

 

U Noći  muzeja, u subotu 14. novembra radno vreme je  od 17 do 21 čas. Ulaz je besplatan.

 

Evropska noć muzeja uz sadržaje u Narodnom muzeju, obuhvatiće i programe Savremene galerije, Narodnog pozorišta, Kulturnog centra, kao i udruženja Veliko srce u Lazarevu. Svi sadržaji biće realizovani u subotu 14. novembra od 17 do 21 čas. Ulaz je besplatan.

Programi su koncipirani u skladu sa obavezama i preporukama povodom aktuelne epidemiološke situacije. Broj posetilaca koji istovremeno mogu boraviti u prostoru  je ograničen. Publika je u obavezi da nosi masku i održava međusobno rastojanje.