Zrenjanin- Sednica Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, prva u novom sazivu, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće. Na dnevnom redu našla se samo jedna tačka, ali od izuzetnog značaja za grad, a to je Utvrđivanje Predloga Odluke o usvajanju Predloga Projekta tretmana otpadnih voda u Zrenjaninu.

Izvestilac po toj tački bio je Goran Rakić, koji je istakao da je reč o projektu koji je deo većeg, međudržavnog projekta, budući da je Republika Srbija zaključila Sporazum o saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na osnovu tog sporazuma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključilo je Memorandum o razumevanju koji se odnosi na tretman otpadnih voda, upravo sa kompanijom “Metito Utilitis”, nosiocem ovog projekta.

 

Ukazujući na značaj rešavanja ovog dugogodišnjeg problema u gradu, gradonačelnik Salapura istakao je da se i u Strategiji održivog razvoja Grada Zrenjanina ističe da je izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedna od kapitalnih i veoma bitnih investicija za naš grad.
– Svedoci smo da je prethodna administracija radila na tome, a i sada smo u nastavku takvog zamaha, da imamo veliki razvoj stanogradnje, grad se širi, imamo nove industrijske i privredne pogone, što neminovno dovodi do povećanja količine otpadnih voda u našem gradu, koje se ispuštaju u Begej i to postaje ekološki rizično i neodrživo – naglasio je on.

Gradonačelnik je dodao je da je upravo zbog toga izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda jedan od ključnih ciljeva infrastrukturnog razvoja, a ona se zasniva, pre svega, na ulaganju kompanije “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vrednosi od 22 miliona evra direktnih investicija.
Taj objekat, kako je naveo, biće izgrađen na lokaciji pored industrijske zone “Jugoistok”.
– Takva kompanija, osim što će doprineti boljem i zdravijem Zrenjaninu, ekološki održivijem, donosi visokokvalitetne tehnologije, s referencama poslovanja u 46 zemalja. Srbija je sada jedna od zemalja u tom nizu, a Zrenjanin prvi grad koji će se naći na toj mapi sofisticirane tehnologije, kada je u pitanju prečišćavanje otpadnih voda – rekao je još gradonačelnik Salapura.