Pogledajte program Kulturnog centra za novembar:

FESTIVAL ANGAŽOVANOG ETNOGRAFSKOG FILMA

  • Sreda, 4. i četvrtak, 5. novembar

U sredu, 4. i četvrtak, 5. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina biće predstavljen festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“. U sklopu programa prikazaće se šest filmskih ostvarenja.  Festivalski koncept sadrži najnovija ostvarenja svetske i domaće filmske produkcije koja se bave najaktuelnijim temama i to od aktivizma u borbi za očuvanje životne sredine, egzodusa migranata do zaštite životne sredine i građanskih protesta. Festival su podržali: Centar za vizuelnu antropologiju – VAC, Centar za etno-muzikološke delatnosti – CED, Ustanov akulture „Stari grad“ i Društven i centar „Krov“ iz Beograda.

Filmovi će se prikazivati prema sledećem rasporedu, navedenih datuma, od 20h u Maloj  sali Kulturnog centra. Ulaz na projekcije je besplatan.

  • Pre početka  projekcija koje su zakazane za 4. 10.  predviđeno je da se publici obrate organizatori festivala „Vizantrop“ a nakon projekcija biće upriličen i razgovor sa publikom.

 

RASPORED PROJEKCIJA – 4. NOVEMBAR

 

European Dream: Serbia

Pobednik glavne kategorije „Jednakost i Zajedništvo“

Autor: Jaime Alekos

Trajanje: 19 min

TRAILER: https://youtu.be/Zu9GT0HBhgU

 

Unique (Jedini)

Pobednik kategorije „Studentski film“

Autor: Nikola Polić

Trajanje: 29 min

Stojan (35) živi i radi u gradu i na prvi pogled, živi veoma običnim životom. Međutim u svoje slobodno vreme, on nalazi utočište od svakodnevnog života sa grupom prijatelja u jednom ne tako običnom mestu. U svetu u kom su reči suvišne, moguće je komunicirati jedino putem iskrenih emocija.

 

New Plastik Road (Novi plastični put)

Autor: Angelos Tsaousis i Mirto Papadopoulos

Trajanje: 66min

TRAILER: https://youtu.be/cHR_BcxD55o

Davlat je tadžikistanski trgovac i skroman otac troje dece. Ugledni biznismen u oblasti Pamir, planinskog regiona jugoistočno od Tadžikistana na granici sa Kinom. Njegov život se promenio od otvaranja tadžikistansko – kineske granice i rekonstrukcije starog puta svile. Film prikazuje put pun iznenađenja i novih iskustava za Davlata i njegovu porodicu.

 

RASPORED PROJEKCIJA – 5. NOVEMBAR

 

Taste of Hope (Ukus nade)

Autor: Laura Coppens

Trajanje: 71 min

TRAILER: https://youtu.be/XmiFetlidT0

Unilever je 2010.godine najavio zatvaranje protifabilnog pogona za preradu i pakovanje čaja Fralib na jugu Francuske. Posle 1336 dana otpora, radnici su proslavili pobedu protiv gigantskog multinacionalnog gigatna i postali vlasnici fabrike. Sada je preuzimanjem kompanije i proizvodnje pod kontrolom radnika, započeta nova borba. Može li ovaj alternativni projekat biti održiv na prezasićenom, visoko konkurentnom tržištu?

 

Keeping Track – Praćenje

Autor: Hugo Chavez Arvajal

Trajanje: 15 min

Više od polovina stanovništva Meksiko Sitija koristi metro za putovanje od predgrađa do centra i obrnuto. Ovaj neprestano rastući tok zahteva višestruke napore. Nakon što poslednji voz krene na put, raznovrsne posade radnika odgovorne su za održavanje i popravku koloseka, stanica, terminala i tunela. Njihov rad je neophodan, ali gotovo nevidljiv. Ovaj dokumentarac odaje počast tim radnicima.

 

Devojke na rolerima: performiranje roda u roler derbi zajednici u Barseloni

Autor: Visser

Trajanje: 15 min

U ovoj vizuelnoj etnografiji autor istražuje raznolikost roler derbi zajednice i ispituje njenu inkluzivnost reflektujući rodne performanse, odevanje, kretanje i telo. Roler derbi je brzo rastući sport u punom kontaktu kojim se bave uglavnom žene i čini se da zajednica ima moć da stvori svet ohrabrenja i refleksivnosti. Posmatranjem učesnika, intervjuima, rekonstrukcijama i analizom vizuelne kulture, autor prepoznaje da takozvane „devojke na rolerima“ zastupaju alternativni rodni identitet koji zajednica podstiče kroz igradnju „identiteta derbija“ različitih programa obuke.

 

O festivalu – reč organizatora

Drugi festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop” održan je od 16. do 19. septembra 2020. godine u Beogradu uz učešće autora dokumetarnih filmova iz celog sveta, od Brazila, preko Papua Nove Gvineje do Tadžikistana. Na festival su prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije koja se bave najaktuelnijim temama – od aktivizma u borbi za očuvanje životne sredine, egzodusa migranata do zaštite životne sredine I građanskihprotesta. Ove godine festival su podržali: Centar za vizuelnu antropologiju – VAC, Centar za etno-muzikološke delatnosti – CED, Ustanova kulture „Stari grad“ i Društveni centar „Krov“ iz Beograda.

Imamo čast da prikažemo najbolja audio-vizuelna ostvarenja sa drugog festivala angažovanog filma „Vizantrop“ u Kulturnom centru Zrenjanin. Pored pobedničkihfilmova „European Dream:Serbia“ i „Jedini“ iz glavne kategorije „Jednakostizajedništvo“ i „Studentski film“, prikazaćemo filmove „Keeping track“, „Taste of Hope“, „The New Plastic Road“ i „Roller Girls: Performance of Gender in the Roller Derby Community in Barcelona“ izMeksika, Francuske, Tadžikistana i Španije.

Festival organizuje Udruženje “Vizantrop” iz Beograda, koje se već četiri godine bavi vizuelnom antropologijom, produkcijom i promovisanjem etnografskog filma kao važnog dokumenta društvne svakodnevice. Udruženje okuplja antropologe, sociologe, psihologe I filmske reditelje iz Beograda. Drugi po redu, festival  “Vizantrop” ove godine u selekciji je imao znatno veći broj filmova nego 2019. godine, poručuju organizatori.

“Ove godine smo dobili 20 filmova više nego prošle i to su uglavnom dugometražni etnografski filmovi, dok smo u prvom izdanju imali više filmova kratkog metra. Selekciona komisija je imala teži zadatak i više posla – pregledano je 105 filmova. Dobili smo veliki broj filmova autora iz inostranstva, ali samo dva filma su domaća i to je poražavajući podatak. Ministarstvo culture već godinama unazad ne izdvaja nikakva sredstva za etnografski film, kao ni za terenska istraživanja. Kolektiv‘Vizantrop’ će nastojati da i u budućnosti, kao i do sada, obučava i podstiče mlade ljude da se bave angažovanim etnografskim filmom”, kaže direktor Festivala Relja Pekić.

„Do sada nismo puštali u Zrenjaninu, i sa zadovoljstvom ćemo posetiti ovaj grad. Naš cilj kao kolektiva je da širimo poruke koji ovi filmovi šalju svima nama, a to je da treba da se borimo za naše slobode, jer danas na globalnom nivo uživimo u politikama sa puno nepoverenja u demokratski sistem, razdora i laktanja, što mladim, ali i starijima stvara depresije od kojih se retko kad odupiremo. Etnografski film upravo se trudi da zabeleži autentične priče „pobunjenog drugog“ i siguran sam da iz takvih filmova, možemo izvući pouke za dalje samoorganizovanje.“, ocenio je Pekić.

 

DEČJI PROGRAM

  • Onlajn
  • Svake subote od 10h
  • na FB stranici KCZR

U toku novembra, svake subote, na FB stranici Kulturnog centra Zrenjanina realizovaće se (onlajn) dečji program sa velikim brojem  radionica za decu i roditelje i jednom novom pozorišnom predstavom.

 

Predviđen redosled održavanja programa  je sledeći:

 

  1. novembar
    – Predstava dramskog studija „Cekom„

  „Zamisli, molim te!„
– Persu kutak za zdrav trenutak
  – Iron sportski izazov


14. novembar
  -„Malac predškolarac„
(radionica namenjena roditeljima centra za edukaciju i savetovanje
„Stvarno važno„)
– Persu kutak za zdrav trenutak
 – Iron sportski izazov

21. novembar
  – Čitanjac sa bibliotekarima
– Persu kutak za zdrav trenutak
  – Iron sportski izazov


  28. novembar
 –  „Kolorino„ i Sanela Dunđerski
– Persu kutak za zdrav trenutak
  – Iron sportski izazov

 

O programu

Kreativne radionice otvaraju mogućnost da deca zajedno sa roditeljima saznaju mnogo  korisnih saveta o porodičnim odnosima, komunikaciji, zdravom načinu života, ishrane i o sportskim aktivnostima koje su veoma važne za razvoj deteta.

  • Radionice počinju svake subote u 10h na FB stranici Kulturnog centra.
  • U toku trajanja i novembarskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika ukoliko žele,  snime svoj  video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije očekuju vredne nagrade. Video prilozi  šalju se na e-mail: nikoleta@kczr.org   

 

  • Pokrovitelji  programa su: Grad Zrenjanin, “Persu marketi” i prodavnica sportske opreme i rekvizita “Iron”.

 

Više o predstavi CEKOM-a

DEČJA PREDSTAVA

“ZAMISLI, MOLIM TE!”

  • 7. novembar

Snimak dečje predstave dramskog studija “Cekom” (Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju) “Zamisli, molim te!” koju je režirala Smiljana Tucakov (dramski pedagog) emitovaće se na FB stranici Kulturnog centra u subotu, 7. novembra sa početkom u 10h.

 

O predstavi

Kako izgleda priča o Crvenkapi i tri praseta u paralelnom svetu?… Šta o prijateljstvu možemo naučiti od zečeva u igri?… Kakva je sudbina starih, zaboravljenih predmeta koje više ne koristimo?… I, na kraju najvažnije pitanje, dokle doseže dečja mašta?… Kroz priču nas vode brat i sestra koji svojim zamišljanjem oživljavaju omnibus dramskih minijatura Jasminke Petrović i spajaju u celinu dečje razigranosti.

 

  • U predstavi učestvuju članovi najmlađe grupe CEKOM-a.: Saška, Miloš, Aleksa,  Katarina, Bojana, Maja, Sofija, Vid, Mara i  Magdalena.
  • Rad sa grupom: Smiljana Tucakov, Boba Vidrić i Predrag Karanjac.

 

CIKLUS FILMOVA MARLONA BRANDA

Od 11. novembra u KCZR

 

Svake srede i četvrtka od 11. do 26. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina prikazivaće se Ciklus filmova Marlona Branda. Na programu su tri filmska ostvarenja: „Tramvaj zvani želja“, „Viva Zapata“ i „Divljak“. Filmovi se prikazuju u Maloj sali od 20h. Ulaz je besplatan.

 

RASPORED PROJEKCIJA:

 

SREDA, 11. I ČETVRTAK, 12. NOVEMBAR

FILM: „TRAMVAJ ZVANI ŽELJA“

Američki film „Tramvaj zvani želja“/A Streetcar Named Desire (1951, 122′) snimljen je po istoimenoj drami Tenesi Vilijmsa koja je nakon igranja na Brodveju ekranizovana i na velikom platnu u istom glumačkom sastavu. Nosioci glavnih uloga su: Vivijen Li, Marlon Brando, Kim Hanter i Karl Malden. Film je režirao Elia Kazan.

 

SREDA, 18. I ČETVRTAK, 19. NOVEMBAR

FILM: „VIVA ZAPATA!“

“Živeo Zapata!”/Viva Zapata! (1951, SAD, 113′) film koji je urađen u mešovitom žanru sadržeći u sebi elemente biografskog i istorijskog filma, drame i klasičnog vesterna i prati život pobunjenika Emiliana Zapate (Marlon Brando) od detinjstva, odrastanja do njegove smrti. Film je nominovan u četiri kategorije za nagradu „Oskar“ a u njemu pored Branda igraju Džin Piters (Jean Peters), Anthony Quin i dr. Entoni Kvin je glumeći  u ovom filmu, dobio nagradu „Oskar“ za najbolju sporednu mušku ulogu. Režija: Elia Kazan.

 

SREDA, 25. I ČETVRTAK, 26. NOVEMBAR

FILM: „DIVLJAK“

Film „Divljak“/The Wild One (1953, SAD, 79′) sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi režirao je Laslo Benedek a govori o vođi grupe bajkera, delikvenata koji maltretiraju grad sa sukobljenom suparničkom grupom sve do momenta kada se glavni filmski lik ne zaljubi. Film je interesantan, između ostalog, jer Brando tumači „buntovnika bez razloga“ dve godine pre nego što se pojavila čuvena tinejdžerska zvezda Džejms Din…

 

“NOĆ MUZEJA”

Subota, 14. novembar

  • Kulturni centar Zrenjanina u ovogodišnjoj manifestaciji “Noć muzeja” priključuje se organizaciji i prezentovanju velikog broja programskih sadržaja posvećenih kulturi sa reprezentativnom izložbom Dušana Todorovića Vi_Real Urbana klopka. U skladu sa satnicom manifestacije publika prilikom posete  može da pogleda postavku od 17 do 21h u izložbenom salonu Kulturnog centra pridržavajući se svih zaštitnih mera. Obavezno je nošenje maski, propisana dezinfekcija i  držanje fizičke distance. Maksimalan broj je 10 posetilaca koji u isto vreme mogu da borave u salonu. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.

 

O izložbi

IZLOŽBA DUŠANA TODOROVIĆA

VI_REAL URBANA KLOPKA

Postavljena celina formira virtuelno-realan ambijent materijalizovanog „mentalnog inboksa“ koji je zatrpan mnoštvom informacija i suštinski (u značenju) predstavlja lični dijalog sa vremenom ne samo umetnika već i svakog pojedinca. Radovi su nastali u periodu od 2016-2019. godine. Dušan Todorović do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šire o izloženoj celini i autoru možete pogledati na sajtu Kulturnog centra:

https://kczr.org/15-10-izlozba-dusana-todorovica/ .

 

UMETNIČKO VEČE

IVANA BOSILJČIĆA

Kulturni centar Zrenjanina

Ponedeljak, 16. novembar

  • Prodaja karata od 2. novembra

U ponedeljak, 16. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina sa početkom u 20 časova biće održano umetničko veče Ivana Bosiljčića. Pored bogate glumačke karijere, Bosiljčić je poznat i po nizu muzičko-poetskih nastupa koji publici donose uzbuđenje dramske predstave i vrhunski muzički događaj. Ove pozorišne jeseni Ivan Bosiljčić predstavlja svoj novi program pod nazivom “Naše veče”.

 

Karte se prodaju  na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog  dana od po ceni od 1000 dinara.

 

Informacije o prodaji karata: 023/566-712.

 

OPIS PROGRAMA:

Ivan Bosiljčić duže od decenije, pored bogate televizijske, filmske  i pozorišne karijere, sa velikim uspehom predstavlja svoje autorske projekte ljubiteljima poezije i muzike. Ove umetničke večeri donose uzbuđenje dramske predstave i vrhunski muzički događaj, poseban i retko viđan na našim prostorima.  Publika je burnim emotivnim reakcijama dočekivala nastupe kako u velikim koncertnim dvoranama,tako i na teatarskim scenama Beograda, Novog Sada, Skoplja, Podgorice, kao i u bezmalo  svim gradovima Srbije i regiona. Muzičke večeri pozdravljala je publika na turnejama u Austriji,Švajcarskoj,Norveškoj,Švedskoj,Kanadi i na Islandu. 

,,Skoro celu prošlu godinu živeo sam u Moskvi i Sankt Petersburgu zbog snimanja dva nova internacionalna filmska projekta. Iako sam do srži bio ispunjen umetnošću, u trenucima dok sam gledao ruske glumce kako govore stihove i pevaju, osetio sam da mi duboko fali moja publika. Sa nestrpljenjem ću na našem sledećem susretu govoriti poeziju koju više nego ikada osećam, i Jesenjina i Simonova, Okudžavu, Bodlera, Rakića, Dedića uz muziku koja parira snazi književnih velikana.“, kaže Ivan čije ćemo uloge u ruskim televizijskim serijalima uskoro videti i na našim tv ekranima. 

 

PETAK, 20. NOVEMBAR

–          GODIŠNJA IZLOŽBA FOTO KLUBA CD13

–          „ZRENJANINSKA FOTOGRAFSKA SCENA 2020.“

Postavka  od 20. novembra do 9. decembra

– Godišnji foto konkurs kluba CD13

 

Osma godišnja izložba Foto-kluba CD13 pod nazivom: „Zrenjaninska fotografska scena 2020.“,  biće otvorena u petak, 20. novembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

  • Izložba se organizuje sa namerom da prezentuje radove zrenjaninskih fotografa koji su nastali tokom prethodne dve godine. Izložbi prethodi konkurs koji je klub raspisao za članove kao i fotografe i prijatelje fotografije iz Zrenjanina. Tema konkursa je slobodna, učesnici mogu da šalju radove u dve kategorije (kolor i monohromatska fotografija). Konkurs je otvoren do 9. novembra a o pristiglim radovima odlučivaće tročlani žiri. Za sve dodatne informacije, o konkursu, možete se obratiti na mejl: photoclubcd13@gmail.com

 

  • U toku

IZLOŽBA DUŠANA TODOROVIĆA

VI_REAL URBANA KLOPKA

  • Kulturni centar Zrenjanina do 18. NOVEMBRA

 

Izložba Vi_Real Urbana klopka  Dušana Todorovića  otvorena je u salonu Kulturnog centra Zrenjanina do 18. novembra. Postavljena celina formira virtuelno-realan ambijent materijalizovanog „mentalnog inboksa“ koji je zatrpan mnoštvom informacija i suštinski (u značenju) predstavlja lični dijalog sa vremenom ne samo umetnika već i svakog pojedinca. Radovi su nastali u periodu od 2016-2019. godine. Dušan Todorović do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

Detaljnije o izložbi

Možete pogledati na sajtu KCZR

www.kczr.org

 

Razgovor i fotografije sa otvaranja izložbe možete pogledati na FB stranici Kulturnog centra:

https://www.facebook.com/kulturni.zrenjanina/?eid=ARCXtnm-PrEpdTB9q7trt9Mok8cCN4JoLO65DjXRyD7NVDcCvdvMXpX6Q6ulOVtN7_ADk282d6kYVY4O

 

U toku

Likovni i kniiževni  konkurs

  • Likovni do 20. 11.
  • Književni do 31. 12

 

KNJIŽEVNI KONKURS

“SLOBODNA TEMA 2020.”

  • Za neobjavljene pesme i priče

Kulturni centar Zrenjanina i IP Media023 u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina raspisao je književni konkurs pod nazivom „Slobodna tema 2020.“ za neobjavljene pesme i priče. Konkurs je otvoren do 31. decembra. Radovi se šalju na email kczr@kczr.org a najuspešnije učesnike očekuju nagrade.

Sve potrebne informacije o konkursu pogledajte na www.kczr.org

 

LIKOVNI KONKURS 30×30

  • Konkurs za profesionalne likovne umetnike

 

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem raspisao je 15. Međunarodni likovni konkurs 30X30 na  temu  „Vreme maski – koja je tvoja?“. Konkurs je otvoren do 20. novembra za sve profesionalne likovne umetnike na teritoriji Republike Srbije i za sve umetnike širom sveta. Na sajtu Kulturnog centra pogledajte propozicije i preuzmite prijavni formular:

https://kczr.org/15-medunarodni-likovni-konkurs-30×30/

 

Dobro došli!

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

Pratite nas putem FB stranice, sajta –

www.kczr.org kao i preko našeg YouTube kanala

 

Prijatelj Kulturnog centra Zrenjanina

Trgovinski lanac PerSu

 

Podsetnik

  • Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

  • Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, propisana dezinfekcija i  držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.