Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je u svom kabinetu u priličio prijem za dr Srđana Stevanovića, specijalistu infektologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, dobitnika Zlatne medalje povodom Dana državnosti Republike Srbije za zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid 19. Prijemu je prisustvovao i direktor Opšte bolnice dr Igor Kitaresku.

U sklopu obeležavanja Dana državnosti, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić je uručio priznanja pojedincima, ustanovama i udruženjima za specijalne zasluge.

 

„Priznanje koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio dr Srđanu Stevanoviću je dokaz kvaliteta njegovog rada, ali i sveukupne angažovanosti i Opšte bolnice i čitavog zdravstvenog sistema u našem gradu. Znamo da je protekla godina bila veoma teška posebno na odeljenu na kojem je radio dr Stevanović i čiji su kapaciteti bili pretrpani, gde smo imali danima prekovremeni rad, gde su brojke pokazivale više stotina zaraženih. Naši medicinski radnici su dali sve od sebe, borili su se za svakog pacijenta. Ovo je bila najteža godina za medicinske radnike, lokalna samouprava ne može da im se oduži na pravi način , ali smo dodelili Nagradu Grada Zrenjanina zrdavstvenim radnicima i svim ustanovama koji su se borili protiv pandemije“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i još jednom apelovao na sugrađane da se pridržavaju svih epidemioloških mera.

 

Dr Srđan Stefanović je završio Medicinski fakultet u Prištini, radio je u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zrenjanin, a po obavljenoj specijalizaciji infektologije prelazi u Opštu bolnicu “Đorđe Joanović”.

Nagrađeni doktor rekao je da priznanje nije očekivao i da ono za njega predstavlja izuzetnu čast.

„Ova prestižna nagrada je od velikog značaja, kako za mene, tako i za ceo kolektiv Opšte bolnice Zrenjanin, koji svakodnevno ulaže maksimalan trud u borbi protiv virusa Covid 19“, rekao je dr Srđan Stvanović.

 

“Ovo je prvi put da smo se svi sreli s jednom težom i masovnom epidemijom, bilo je ranije epidemija drugih zaraznih bolesti, ali sa manje obolelih i kraćeg trajanja, tako da u mojoj karijeri ovo predstavlja potpuno novo iskustvo. Sada mogu da kažem da je najgore prošlo, ali da borba još uvek traje i da i dalje ima dosta pacijenata koji zahtevaju lekarsku negu. Generalno, protiv virusa i konkretno koronavirusa, ne postoji specifična terapija, ima manje ili više uspešnih pokušaja, tako da se vakcinacija nameće kao najbolja zaštita. Savetovao bih svim sugrađanima da se vakcinišu, kao što smo to učinili i nas trojica”, naveo je dr Stevanović.

 

 

Dr Igor Kitaresku govoreći o trenutnoj situaciji u Opštoj bolnici, istakao je da je od infekcije koronavirusom na bolničkom lečenju oko 30 pacijenata, i da su zadržani kapaciteti od 150 kreveta namenjeni smeštaju kovid-bolesnika.

“Od pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, pet ih je na respiratoru. Nismo smanjivali kapacitete, s obzirom da smo trenutno jedina bolnica u regionu koja je ostala u kovid sistemu. Zbog preventivnih razloga i postojećeg “pika” u celoj Srbiji, mi imamo 120 slobodnih postelja za kovid pacijente. Dnevno obavimo i između 60 i 70 pregleda, u kontinuitetu 24 časa radi i ambulanta za obolele od koronavirusa, rade se i kontrolni pregledi za one koji su preležali i uspešno se oporavljaju od kovida, ali i za pacijente od drugih infektivnih bolesti, kojih takođe ima. Vakcinisani su svi naši zaposleni koji su to želeli i koji rade u kovid sistemu, čime smo dobili na imunitetu tih ljudi, a druge strane, mogli smo da se organizujemo da u takvim uslovima rade mlađi lekari i drugi koji ne spadaju u rizične grupe što se tiče oboljevanja. Trenutno je veoma mali broj zdravstvenih radnika oboleo i svi su van životne opasnosti, a samo jedan je hospitalizovan”, naveo je dr Igor  Kitaresku i dodao da bolnica ni u jednom trenutku nije imala problema s opremom, a da je sada i znatno bolja situacija što se tiče medicinskog kadra.