2,3 MILIONA DINARA ZA REKONSTRUKCIJU PARKA „PUTNIKOVO“

Pozicija parka „Putnikovo“

Zrenjanin- Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije opredelilo je 2.357.863,57 dinara za projekat rekonstrukcije parka “Putnikovo” u Zrenjaninu, na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

 

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje grad, u saradnji s republičkim i pokrajinskim institucijama, preduzima s ciljem da poboljša nepovoljnu situaciju kada je u pitanju pošumljenost i ozelenjavanje javnih površina, parkova i ulica.

Prilikom nedavne akcije sadnje u parku na Bagljašu, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je u protekle dve godine grad nabavio blizu 20 hiljada sadnica koje su raspoređene u gradu i naseljenim mestima. Nove sadnice obezbeđene su i kroz projekat “Zelena Srbija”, u koji se Zrenjanin uključuje ovog proleća kao jedan od deset gradova. Sadnice namenjene parkovima i drvoredima obezbediće se u saradnji sa 10 ambasada u Republici Srbiji.

Akcija u spomen-parku na Bagljašu realizovana je u okviru akcije “Zasadi drvo”, koju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine realizuju zajedno sa JP „Vojvodinašume”. Tom prilikom 300 novih sadnica raspoređeno je u više gradskih naselja i mesnih zajednica – “Dositej Obradović”, “Ruže Šulman”, “4. jul”, “Bagljaš”, a sadnju su realizovali JKP “Čistoća i zelenilo”, Pokret gorana Zrenjanin kao i udruženja “Zeleni Zrenjanin”, “ŽAD” i Klub planinara “Zrenjanin”.

Uz aktivnosti na sadnji u parkovima “Bagljaš”, “Čokliget” i “Plankova bašta”, zrenjaninsko JKP “Čistoća i zelenilo” od kraja januara uredilo je i više javnih površina i rundela – na ulazu u grad iz pravca Beograda, u ulicama Brigadira Ristića i Vojvode Bojovića, na Trgu dr Zorana Đinđića… Novi drvoredi zasađeni su u Zmaj Jovinoj ulici i Vojvode Bojovića, čime se menja i izgled tih ulica i prostora, šalje lepa slika iz grada i konkretnim primerima ukazuje na potrebu zaštite životne sredine i podizanja ekološke svesti kod naših sugrađana.

Povezani članci

1 Comment

  1. Jasmina

    Kada će na red konačno doći uredjenje ogradjene potpuno zarasle i zapuštene zelene površine svojevremeno predvidjene za izgradnju golf terena u Titelskom redu ( Franje Kluza)? Do kada će stanovnici ove ulice biti tretirani kao gradjani drugog reda ,skrajnuti i u potpunosti izuzeti od bilo kakvih planova oko uredjenja i delom preimenovanja ove površine u gradjevinsku lokaciju uprkos zanemarljivoj udaljenosti od svega par stotinak metara od komšijskog, favorizovanog i precenjenog Putnikova Zbog čega se ništa ne preduzima da ova lokacija dobije realne šanse za stambenu novogradnju uz velike zelene površine upotpunjene sportskim i rekreativnim sadržajima ,čime bi se postigla savršena kombinacija blizine centra grada i pametnim planiranjem sadnje mnogo veći kvalitet stanovanja ,čistiji vazduh ,manja buka nego na mnogim lokacijama širom grada gde se trenutno gradi Malo je prostora u Zrenjaninu koji mogu da zadovolje ovakve kriterijume a opet svrstavanje u drugi prioritet odaje izuzetno ružnu sliku ovog kraja grada

    Reply

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap