Zrenjanin- Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara 12. maja gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura organizovao je danas u svom kabinetu prijem za zdravstvene radnike iz našeg grada.

 

Najpre se sastao sa predstavnicima Opšte bolnice “dr Đorđe Joanović”, Doma zdravlja “dr Boško Vrebalov” i Plućne bolnice “dr Vasa Savić” kojima je, zajedno sa direktorom Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milanom Bjelogrlićem, uručio počasne članske kartice biblioteke koje će biti podeljene svim zaposlenim medicinskim radnicima koji su od izbijanja pandemije radili u kovid sistemu.

 

To je, kako je naveo gradonačelnik, jedan od načina, da se Grad Zrenjanin i Biblioteka zahvale svim medicinskim radnicima na požrtvovanosti i profesionalnosti.

Zatim su gošće gradonačelnika bile Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin, kao i Atina Stevanović, medicinska sestra Opšte bolnice Zrenjanin i Gordana Basarić, medicinska sestra Doma zdravlja Zrenjanin čiji je požrtvovan rad Savez prepoznao i nagradio ih Srebrnim znakom.

 

Šljapić je istakla da će Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin zahvalnice podeliti svim zdravstvenim ustanovama u okrugu, jer su svi podneli podjednak teret u lečenju i nezi pacijenata, a sada je akcenat dat i na imunizaciju građanstva.

 

Inače, Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara.
Danas medicinske sestre, predstavljaju gotovo 50 odsto globalne zdravstvene radne snage. One imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju zdravstvene nege. Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove nege u procesu lečenja je od presudnog značaja.

 

 

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici su širom sveta na prvoj liniji odbrane od COVID-19, tako što pružaju zdravstvenu zaštitu visokog kvaliteta, dostojanstven tretman i negu, ali i tako što daju savete i odgovore na pitanja, umiruju strahove i zabrinutost, deluju u svojoj lokalnoj zajednici kao pouzdan izvor informacija, ohrabrenja, dobrih rešenja za brojne životne probleme koje ovakva situacija nameće.
Ovog 12. maja Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležava se pod sloganom Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti.

I sa današnjeg prijema upućen je apel svim Zrenjanincima da se vakcinišu, jer, vakcina nema alternativu.

Imunizacija građana bez prethodnog zakazivanja biće organizovana sutra u hali “Medison“ u vremenskom periodu od 9 do 19 časova.

Prema najnovijim podacima Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, u Zrenjaninu je zaključno sa jučerašnjim danom dato 58.087 doza vakcina – 34.009 primo doza i 24.078 revakcinisanih. Najviše je dato vakcina proizvođača “Sinofarm”, ukupno 36.317, dok je vakcina proizvođača “Fajzer” data ukupno 11.951 doza, Sputnjik 7.339 i Astra – zeneka 2.420.