Zrenjanin- 47. po redu manifestacija za decu,  „Pesnička štafeta“ biće održana u periodu od 17. do 28. maja. Ovogodišnju Štafetu vodiće književnica Nikoleta Novak, koja će sa bibliotekarima zrenjaninske biblioteke obići 53 škole na području Srednjeg Banata i škole u opštinama Kikinda i Titel. Učenici osnovnih škola predstaviće svoje poetsko stvaralaštvo i svoje talente, a najbolji pesnički radovi biće nagrađeni na završnoj svečanosti „Pesničke štafete“ koja će se održati 1. juna na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.
 
Ove godine se bogatoj zbirci knjiga za decu koje je biblioteka povodom manifestacije objavila u ediciji „Književnost za decu i omladinu“ pridružila  kao 43. po redu i knjiga „Zvali su me…“ Nikolete Novak.
Zrenjaninska biblioteka ulaže velike napore, kao i protekle godine, da se manifestacija nesmetano i bezbedno održi uprkos svim izazovima i teškoćama uzrokovanim epidemijskom situacijom. Tako će i ovogodišnja Štafeta, uz poštovanje svih preporučenih epidemijskih mera, biti nastavak kontinuiteta koji za ovih 47. godina ni u teškim vremenima nije bio narušen.
 
„Pesnička štafeta“ se i ove godine realizuje uz podršku: Grada Zrenjanina, Ministarstva kulture i informisanja RS, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Kompanije Telekom Srbija, Kompanije Gomeks i izdavačkih kuća: Kreativni centar, ProPolis Books i Pčelica.

NIKOLETA NOVAK

Veterinarska delatnost

Nikoleta Novak DVM BVSc MRCVS, specijalista hirurgije malih životinja, diplomirala je 1995. na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. Stekla je zvanje specijaliste iz hirurgije malih životinja sa oftalmologijom i ortopedijom 1997. godine.  Od 2000. do 2002. boravila je na stručnom usavršavanju u Velikoj Britaniji, pretežno na Fakultetu veterinarske medicine u Kembridžu. Postala je član Britanskog kraljevskog koledža veterinara (MRCVS) 2002. godine. Završila je sertifikovane kurseve Evropskog koledža veterinara 2010-2011. godine iz oblasti kardiologije malih životinja.

Od 1995. do 1998. godine bila je saradnik revije Zov gde je pisala stručne tekstove iz medicine malih životinja.

Bila je član naučno-stručnog odbora Udruženja veterinara male prakse Srbije od 2003. do 2013. godine. Član je uređivačkog odbora Biltena Udruženja veterinara male prakse Srbije od njegovog osnivanja 2004. godine do danas.

Nikoleta je i koordinator tima Plavi pas za Srbiju. Plavi pas je internacionalni projekat koji kroz niz aktivnosti, uključujući i kompjutersku igricu, uči decu kako da se sigurno i bez rizika ophode prema psima.

 

 

Književna delatnost

Sa izdavačkom  kućom  Pčelica  iz Čačka (www.pcelica.rs)  počela je saranju 2010. godine i od tada je za njih objavila sledeća izdanja: priručnik Upoznajmo kućne ljubimce, edicije slikovnica Jedan dan sa životinjama (7 slikovnica), Priče iz šume (8), Kada su mali veliki (8) i Prijatelji iz savane (6), četirii romana za decu Tako mi je pričao Budimir i Tesa, mala balerinaPoziv, U potrazi za Budimirom, kao i dva priručnika za predtinejdžere i tinejžere, verzija za dečake i devojčice, Kada si meta puberteta.

Nagrade

Knjiga Priče iz šume izabrana je za dečju knjigu godine na 14. Trgu od knjige u Herceg Novom 2016.

Knjiga Priče iz šume je dobitnik nagrade Gomionica za najbolju knjgu za decu na 21. Međunarodnom sajmu knjiga Banjaluka 2016.

Knjiga Tako mi je pričao Budimir nagrađena je drugim mestom na konkursu Dositejevo pero 2016.godine u kategoriji dece starijeg uzrasta.

Fondacija Dečija knjiga iz Bugarske dodelilа je drugu nagradu Biserče za najbolju knjigu za decu u kategoriji 6-8 godina za slikovnicu Kompjuterske igre koja je deo serijala Kada su mali veliki.

Na festivalu slikovnica Čigra koji se održava u Požegi, slikovnica Maštovita žirafa ponela je titulu Dobra slikovnica za 2018.godinu.

Na Sajmu knjiga u Beogradu 2018. ULUPUS (Udruženje likovniih umetnika Srbije) dodelio je nagradu za oblikovanje dečje knjige knjizi Prijatelji iz Savane.

Na Sajmu knjiga u Novom Sadu 2019. knjiga Prijatelji iz savane dobila je nagradu za najlepšu knjigu Zaharije Orfelin.

Na Sajmu knjiga u Beogradu 2019. roman Poziv proglašen je za Najbolju dečju knjigu.

na Festivalu humora za decu u Lazarevcu roman Poziv nagrađen je Srebrnim gašinim perom.

U oktobru 2020. roman Poziv dobio je zvanje White Raven međunarodne dečje biblioteke u Minhenu.

Dela su joj prevedena na engleski, bugarski, turski, makedonski, hrvatski, rumunski, ruski, mongolski, vijetnamski i kineski jezik.

Za izdavačku kuću Pčelica bavi se i prevodilačkim radom. Do sada je prevela veći broj dečjih priručnika i slikovnica sa engleskog na srpski jezik. Takođe, rukovodila je i koordinisala prevođenje Pčeličinih izdanja sa srpskog na engleski jezik.

 

Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin objavila je povodom 47. Pesničke štafete roman Zvali su me… Nikolete Novak.